Дуейн Мортън подписа с Левски и ща играе при „сините” до края на сезона. Това стана ясно днес след като Балкан на практика се разпадна поради финансова несъстоятелност. Мортън даде специално интервю за BulgarianBasket.com, в което сподели за всичко това, което се случи през последните два дни.
 
Дуейн, след като изкара два сезона в Ботевград, отново си играч на Левски. Какво мислиш, с какви цели и амбиции идваш в този клуб?
„Да, отново ще играя в Левски. Имам много добри спомени от времето си в този клуб. Спомням си, че тогава спечелихме бронзовите медали в първенството и играехм много добър баскетбол. Познавам Торо, Станката, Голди и всички останали момчета, добри приятели сме и мисля, че няма да имам проблем с адаптацията към отбора. Всичко се случи много набързо, за мое съжаление няма да съм в Ботевград. Исках да си изпълня задълженията към този клуб, с който имах договор до края на този сезон. Относно целите и амбициите, като знам колко амбициозен е Тити ми става ясно, че трябва да играем финал в първенството. Миналата година играх на финал с Балкан и не виждам защо да не го сторим тази с отбора на Левски.”
 
Искаш ли нещо да споделиш относно Ботевград, Балкан и техните феновете?
„Искам да споделя, че с много голяма болка си тръгвам от Ботевград. Сега съм края на своята кариера и мога спокойно да кажа, че това бяха едни от най-хубавите ми години като играч. Феновете много ме обичат и това ми даваше сила. Ако бях на двадесет години, със сигурност щях да играя и без пари до края на сезона в този клуб. Но съм на 37 и за мен баскетбола е освен удоволствие и бизнес. Феновете в Ботевград са най-великите баскетболни такива в България, дължа много на тях. Не очаквах да си тръгна от Ботевград, но ето, че и това се случи и искам още веднъж да им благодаря за всичко, което направиха за мен през тези две години. Относно ръководството мога да кажа, че е имало тежки моменти, забавяния с плащанията и така нататък. Но икономическата ситуация в България е такава и аз разбирам всичко. Искам да изкажа благодарности към ръководството на Балкан и специално на Петко Колев, които се държаха изключително коректно през целия ми престой в Ботевград. Оставам много приятели в този хубав български град.
 
На 37 години си, още колко време планираш да играеш?
„Както казах, баскетбола е и удоволсвие, и бизнес. Докато мога, ще играя. Докато ме искат треньорите, това означава, че все още мога да съм полезен. Когато станеш на 35 години и вече започваш да си мислиш, че всяка година ти е последна. Но когато съм търсен имам готовност да се раздам докрай. Да сме живи и здрави, все още играя и давам всичко от себе си.”
 
Как се случи всичко с преминаването ти в Левски?
„Всичко стана много бързо. През лятото ми се обади Тити Папазов и ме попита дали искам да играя в Левски през следващата година. Аз му казах, че имам договор с Балкан и ще си го изпълня, след като изтече може да говорим. Вчера, когато разбрах, че ще освободят всчики чужденци в отбора и ще играят само с българите в него се свързах с Тити и го попитах дали все още имат интерес към мен. Той каза, че ще се радва да ме види в състава на Левски и ето, вече съм тук в отбора на „сините”. Съжалявам, че ситуяцията в Балкан бе толкова неясна. Искаше ми се да играя отново в зала Балкан в Ботевград, дори и с екипа на Левски, пред тази публика. Но уви, сега не се знае какво ще стане с този отбор. Левски е голямо име, щастлив съм много, че ще играя за този клуб с големи традиции. Аз съм професионалист, ще дам всичко от себе си да постигнем всички цели, а като го познавам Тити те ща са големи. Радвам се, че отбора ще играе също и в Европа. Ще гоним високо класиране във всички състезания.”