Интервю с Тихомир Найденов, управител на „Атлантис Нет”:
   


Г-н Найденов, какво е IPTV?


IPTV /Internet Protocol Television/ е интерактивна телевизионна услуга, която се разпространява посредством Интернет.


Това прави предаването на сигнала значително по-ефективнo и осигурява повече удобни функции за потребителите, извън познатите до момента технологии за телевизионно предаване.

Какви са предимствата на IPTV


Предимствата на IPTV са свързани най-вече с това, че за разлика от класическите ТВ услуги (DVB-C, DVB-T), които са еднопосочни (от операторът към потребителя) при Интернет разпространението има възможност за двупосочна интерактивна комуникация.

Това най-общо позволява да избереш и гледаш определено предаване или филм, които са били излъчвани в последните няколко дни – напр. ако си изпуснал началото на филма с 5-10 минутки, можеш да върнеш точно в началото и да не изпуснеш завръзката. Това е функцията timeshift (времеизместване). Много удобна е и възможността да паузираш (напр. при неотложен разговор) и да продължиш гледането, когато се освободиш.

Друго основно предимство е възможността да гледаш ТВ не само на телевизор, но и на телефони и таблети.
Повечето IPTV платформи предлагат и богати архиви от предавания, сериали и филми, които могат да бъдат гледани по всяко време.



Какви са условията, за да гледаш IPTV от Атлантис Нет?


Още в края на тази година в Ботевград „Атлантис Нет” ще предлага IPTV услуга съвместно с кабелния оператор „Транскейбъл ТВ”. Условията ще са сходни като тези за стандартната цифрова телевизия.
Платформата, която ще предложим е стабилно и доказано решение от лидера в бранша, с изключително интуитивен и приятен интерфейс и предлага всички от  посочените предимства на IPTV.
 


Надеждността на интернет връзката е от изключително значение за качеството на IPTV.  Какъв е капацитетът на Атлантис Нет да гарантира надеждна връзка.


През изминалата година подменихме практически почти изцяло основното оборудване не само в Ботевград, но и в другите общини, в които работим с маршрутизатори на световния лидер Juniper Networks. Изградихме и ползваме няколко независими 10-гигабитови връзки до Интернет, което гарантира непрекъсваемост и достатъчен капацитет за качествена IPTV услуга.
Същевременно продължи и процесът по изграждане на изцяло оптична мрежа, като в момента въвеждаме GPON технологията, която също ще гарантира на 100% качеството на IPTV услугата.