На 20 ноември вечерта 65-годишната Б.Д. от Ботевград е била транспортирана с линейка на Спешна помощ – Ботевград в УМБАЛ “Света Анна“ в столицата. Жената е била със затруднено дишане и се нуждаела от спешна медицинска намеса. Тя обаче е била върната от УМБАЛ “Света Анна“. Ситуацията, в която се озовала жената, e била документирана от нейния син. Видеото се разпространява в социалната мрежа.


За съжаление, жената е починала същата вечер, след като била хоспитализирана в Трета градска болница. 


Б.Д. е страдала от тежко сърдечно заболяване. В годините назад не веднъж й е била оказвана медицинска помощ именно в УМБАЛ “Св. Анна“, но този път я връщат оттам. Причината е, че в лечебното заведение няма нито едно свободно легло. Осем клиники, в това число и кардиологичната, са превърнати в ковид зони. В изпълнение на разпоредбите на министъра на здравеопазването, повече от половината легла в болницата – 265 на брой, са за пациенти с коронавирусна инфекция. Те също са изцяло заети. 


Още в петък, 20 ноември, от Окръжна болница са уведомили, и писмено, и устно, координационния център, който насочва линейките в областта, за невъзможността да осъществяват прием на пациенти със сърдечно-съдови заболявания.