Към настоящия момент четирима лекари работят в ковид отделението на МБАЛ Ботевград. Това са д-р Вълковска, която е постъпила още от самото начало на неговото създаване, д-р Бошняшка, д-р Ивета Николова и д-р Анастасов. Д-р Владимирова също е работила в ковид отделението, но се е заразила и е трябвало да бъде карантинирана. На този етап отделението е обезпечено и с медицински сестри. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов в отговор на въпроса каква е кадровата обезпеченост на ковид отделението в момента, който отправихме към него по време на днешния редовен брифинг.   


“Като във всяка една болница, има недостиг на медицински кадри, тъй като някои от тях са карантинирани. Болничният персонал има нужда от подкрепа. Не бих казал, че тя е перманентна, но в конкретната ситуация и с оглед на това да се осигури  нормално обслужване на пациентите и в другите отделения, а не само в ковид отделението, е много необходима“, посочи той.   


За да помогне за осигуряване на кадрова обезпеченост на болницата в този труден момент, кметът Иван Гавалюгов е провел среща с медицинските лица от детските ясли и градини, които към настоящия момент не работят поради въведените ограничителни мерки. Той е отправил молба към тях да окажат помощ и съдействие на медицинския персонал в МБАЛ Ботевград. 


Медицинските сестри, обслужващи детските заведения, са 31 на брой. Към настоящия момент три са откликнали на молбата, като една от тях е изявила желание да работи в ковид отделението. Това съобщи още Иван Гавалюгов. Той изрази увереност, че останалите също ще проявят разбиране, ще осъзнаят своята персонална отговорност към създалата се ситуация и ще окажат необходимата помощ на лекуващите се в нашата общинска болница. “В този момент тяхната подкрепа е изключително необходима за нормалното функциониране на МБАЛ Ботевград“, подчерта той. 


“Държа да отбележа, че официално нещата са регламентирани по следния начин: Бяхме информирани с писмо от управителя на МБАЛ Ботевград д-р Багелейски за така наречената "производствена необходимост" или недостиг на персонал. Във връзка с това, съгласно Кодекса на труда, издадох заповед за престой на дейността на медицинските лица в детските заведения и съответно те са командировани от техните работодатели – директорите на градините и яслите, в МБАЛ Ботевград до края на ограничителните мерки. Не всички реално действат и изпълняват задълженията на новото си работно място, тъй като са в болнични или платен отпуск“, обясни кметът Гавалюгов и добави, че на тези, които работят в ковид отделението на общинската болница, но не им се изплаща допълнително възнаграждения, като на медицинските специалисти на първа линия, общината има готовност да осигури необходимите средства. 


Градоначалникът пожела да му бъде предоставена възможност да отправи благодарност към целия медицинския персонал на МБАЛ Ботевград: “Първо искам да благодаря на медицинския персонал, който се грижи за болните в нашата болница, особено в този тежък момент. Не ги деля на работещи в ковид отделението и на работещи извън него. Първите, разбира, се получават благодарността и на пациентите, и на цялото общество. Но и останалите изпълняват  съвестно своите ангажиментите в другите отделения, затова не са по-малко важни. 


Благодаря и на медицинските сестри от детските заведения, които разбраха сериозността на положението, осъзнаха своята лична отговорност и поеха ангажимент да помагат в болницата. Вярвам, че останалите, доколкото им е възможно, ще последват техния пример.“.


Кметът Иван Гавалюгов бе категоричен, че Общината ще се отзове с готовност на всяка нужда на лечебното заведение.