Тази сутрин врачежани излязоха на мирен протест пред кметство Врачеш срещу честите спирания на тока в селото. Гражданското недоволство бе подкрепено от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов и кмета на Врачеш Марин Бончовски. 


Пред местните медии и екип на bTV, който направи пряко включване в сутрешния блок, протестиращите заявиха, че спират да плащат сметките си към ЧЕЗ, ако не се предприемат конкретни действия за подобряване на електрозахранването в селото. От инициативния комитет на протеста прочетоха декларация до министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Те настояват тя да разпореди проверка за установяване на причините за честото спиране на тока. 


Текстът на декларацията гласи:   


От шест години насам електрозахранването на село Врачеш е с изключително лошо качество. Токът спира почти ежедневно и по всяко време на денонощието. Положението вече е нетърпимо – десетки повредени електроуреди, невъзможност за провеждане на онлайн обучението на децата ни, провалени онлайн уроци, невъзможност за работа от вкъщи в условията на пандемия и други проблеми вследствие на некачественото електрозахранване. Сигналите ни до Омбудсмана на електрическата компания, до ръководството на ЧЕЗ Електроразпределение България, до Комисията за енергийно и водно регулиране останаха без конкретни действия. Така и не получихме отговор на въпроса на какво основание и поради каква причина се спират токът в селото всеки ден. Поискахме и среща с представители на областното ръководство на ЧЕЗ, която да се проведе при кмета на община Ботевград г-н Гавалюгов, но такава не се състоя. Вероятно заради ограничителните мерки срещу пандемията, въпреки че предварително заявихме, че ако такава се проведе, в нея ще участват най-много двама-трима представители на хората от Врачеш. 


Преди две години проблемът също ескалира и се стигна до протест, който се пренесе от селото на международен път E-79. За кратък период от време имаше подобряване на качественото на електрозахранването. Сега домакинствата отново са изправени пред същия проблем. И понеже няма изгледи, че той ще бъде решен, днес – 16 декември 2020 год., предприехме протестни действия, с които настояваме за адекватни и бързи решения. Ако отново не бъдем чути, няма да спрем да си търсим правата. Следващата стъпка, която възнамеряваме да предприемем, е да спрем да си плащаме месечните сметки за ток. 


Госпожа Министър, 


Смятаме, че като изрядни платци на ЧЕЗ заслужаваме да ни бъде осигурено качествено електрозахранване. Затова се обръщаме към Вас с искане да разпоредите незабавна проверка за установяване на причините за честото спиране на тока на домакинствата в село Врачеш и да ни съдействате за решаване на този проблем. Надяваме се, че в установения законов срок ще получим отговор за предприетите действия от Ваша страна, за което предварително Ви благодарим! 


Декларацията ще бъде подкрепена с подписка. Копие от нея ще бъде изпратено до изпълнителния директор на електрическата компания Стефан Апостолов – изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение – България“ АД, Комисията за енергийно и водно регулиране и до Иван Гавалюгов – кмет на Община Ботевград.


Пред медиите кметът Гавалюгов обясни, че е уведомил за проблема областното ръководство на ЧЕЗ и е в постоянна с комуникация с тях.


„Поеха ангажимент до края на тази седмица да ми предоставят поне за последните трийсет дни справка за всички прекъсвания, като времетраене, кога се случили, причини и предприети мерки. Пред мен не беше изтъкнат аргумент, че проблемът е в чуждо съоръжение. Независимо къде е проблемът, те са доставчик на услуга и трябва да го решат“, заяви той.