Повод за протеста тази вечер бе вчерашният инцидент в центъра на Врачеш. По думи на началника на РУ Ботевград Здравко Йотов, вчера - 4 септември, малко преди 18 часа в районното управление е подаден сигнал за лек автомобил, минал през центъра с висока скорост, с което сериозно е застрашил живота на дете. В този момент в ресторант на центъра се е провеждала ромска сватба. Веднага на място е изпратен патрул, който не е установил напрежение в района. Малко по-късно сватбарите припознали и спрели преминаващ друг лек автомобил със същия цвят и марка, мислейки, че е същият джип. Сред като му чупят стъклата, спират и втора преминаваща кола, което довежда до напрежение и сбиване.


„В резултат на вандалските действия са изпотрошени 2 джипа. Задържани за срок до 24 часа са 3-ма извършители, като един още се издирва. Образувани са 2 досъдебни производства, които са докладвани и в прокуратурата. През нощта не е имало други инциденти, цяла нощ в селото е имало патрул“ – каза още за botevgrad.com началникът на РУ – Ботевград.


Протестът тази вечер бе насрочен за 18:00 часа. Над 300 човека се събраха в градинката на центъра. Всички въпроси и обвинения бяха отправени към кмета Марин Бончовки. Протестиращите най-много се интересуваха какво се прави по проверката и изселването на регистрираните роми през последните години на адреси в селото. Както сме информирали, на улица „Оборище“ №14 във Врачеш са регистрирани над 350 лица.


Въпроси и упреци бяха отправени и към младши експерт Иван Дилов, който е отговорник (квартален) за три села - Скравена, Врачеш и Трудовец. На протеста дойде и началникът на полицията в Ботевград - Здравко Йотов. Протестиращите отправиха въпросите си и към него.


В крайна сметка Бончовски и Йотов обещаха от вторник да започне сериозна проверка на адресните регистрации. Всички присъстващи се обединиха около идеята да се насрочи нова среща-протест, където с подходяща озвучителна техника да се постигнат по-добра чуваемост и диалог. Събитието ще се състои на 10 септември – петък, от 18:00 часа, като вероятното място за провеждане ще е в салона на читалището.