Община Ботевград разработва проектно предложение за кандидатстване по „Проект топъл обяд в условия на пандемията от COVID – 19“ по Оперативна програма храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонд за Европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.


Услугата ще се предоставя на територията на общината и ще включва осигуряване на топъл обяд, включващ: супа, основно ястие, хляб десерт - поне веднъж седмично. Храната ще се доставя до домовете на потребителите, като е предвидено и реализиране на съпътстващи мерки.


До 18 декември община Ботевград приемаше заявления от кандидати, които искат да ползват услугата.


Предвижда се безплатен топъл обяд да се предоставя на 200 лица от общината, в продължение на 4 месеца в работни дни, считано от 04.01.2021 г. до 27.04.2021 г. за следните целеви групи:


1. Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.


2. Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа.


3. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.


Одобрението на кандидатите ще се потвърждава от Дирекция „Социално подпомагане“ - гр. Ботевград, като заявленията и придружаващите ги документи ще се разглеждат и от специално създадена комисия, назначена от кмета Иван Гавалюгов, която ще изготви окончателен „Поименен списък на потребителите на социалната услуга“ и „Поименен списък на чакащите“. Чакащите ще бъдат включени в социалната услуга в случай на отпадане или отказ на някой от потребителите.