Multiverse Network, компания занимаваща се с разработката на компютърни игри, вчера обяви подписването на споразумение за партньорство между нея и интернет компанията Google. Основната цел на това партньорство е предоставянето на възможността за създаване на виртуални светове от потребителите като се използват различни 3D изображения, създадени чрез инструмента за 3D графика SketchUp, както и терените, които Google Earth съдържа.

Идеята, стояща зад това начинание, е сравнително проста. Multiverse, която предлага технологи за създаване на платформи за виртуални светове на разработчиците, ще им позволи да избират от изображенията, включени в Google Earth, и да вкарат различни терени в своите проекти. Най-общо цялата система може да се обясни по следния начин, с пример. Ако искате да създадете свят, който да е центриран в Лос Анджелес, може да се възползвате от новото предложение  и да включите виртуалните изобажения на сградите, които вече са създадени от другите потребители и са качени в Google 3D Warehouse. Заедно с това може да вземете и реалното разположение на града. 

До момента информацията, която се носеше из виртуалното пространство за подобни проекти, бе под формата на слухове и сладки приказки. От известно време Multiverse добавиха към технологията си възможността за качване на модели, създадени чрез SketchUp, но официалната версия на новопридобитите функционалности ще бъде пусната скоро. Те ще бъдат представени на разработчиците под името "Architectural Wonders" или на български "Архитектурни чудеса".

Разбира се, проектът на Multiverse не е първия по рода си, който има амбицията да използва огромното количество информация, публикувана от потребителите на Google Earth. Неотдавна ви съобщихме, че се носят слухове за тестването на виртуална вселена, подобна на съществуващата вече Second Life, която се разработва от Google.

Другият проект, който има за цел да се възползва от 3D моделите, е SceneCaste. Той е малко по-различен като замисъл от този на Multiverse и най-общо представлява приложение за създаване на 3D сцени, използвайки базата на 3D Warehouse, които да могат да бъдат добавяни към различни платформи за блогове, както и към Facebook и Flickr.