Разумните любители на баскетбола знаят, че общината не е длъжна да финансира професионален отбор като баскетболния. Кметът Георгиев направи това по свое собствено желание, като целта бе прозрачна - спечелване на втори мандат. Почти веднага след като остана на поста си  той се опита да захвърли тима като използван презерватив - още през март заяви, че ще намали средствата  с 90 процента. Спечелването на сребърните медали обаче обърка временно сметките му. Но го осъществи с комсомолска решимост миналата седмица.

Ако действията на кмета не са свързани с някой пъклен план за заличаването на мъжкия отбор, то той можеше да спечели и дивиденти от отказа си да дава пари от бюджета. Само че трябваше да го направи навреме. След като тимът стана вицешампион, би могъл да каже публично, че бюджетът не позволява отпускането на огромни средства за издръжка на професионален баскетболен отбор. И, след като в последните две години издигна отново на високо ниво равнището на мъжкия отбор на "Балкан", за повече няма да има възможност.

Само че той реши да зачеркне тима в най-неподходящия момент - само няколко дни преди началото на шампионата. Дали е той, или назначеният от него Петко Колев - не е ясно. Но крушението е факт.

Още през април част от споменатите разумни хора се опитаха да намерят друга форма на финансиране на отбора и го предложиха на кмета. Членовете на комисията по Спорт и туризъм към ОбС изготвиха специално писмо-обръщение към бизнеса с последваща покана за среща, носещо дата 15 април 2008 г. - първо само за баскетбола, след това обобщено за целия спорт /Целия текст на писмото с дата 15.04.2008 г. поместваме отделно./. Кметът само трябваше да насрочи датата. Но той така и не му обърна внимание. Може ми това писмо още стои на бюрото му.

Среща по същия повод комисията се срещна с кмета  ден преди фаталния петък - след извънредната сесия. След близо два часа увещания кметът не пожела да приеме това предложение. Нещо повече, публично заяви, че следващата година - 2009, няма да даде нито една стотинка за мъжкия отбор.

 

 

Покана

 

Уважаеми господин …..

 

През изминалите няколко години ръководството на  община Ботевград се зае с не леката, но много отговорна и важна за населението на нашия град задача - да възстанови и утвърди спортните традициите в нашия град. За да обезпечи финансово реализацията на това начинание, от общинската хазна през последните четири години бяха отпуснати над  2 000 000 лева. С много  усилия и себераздаване успяхме да възстановим добрите традиции в почти всички спортове.

Със задоволство отбелязваме, че успяхме да изградим млад и перспективен мъжки баскетболен отбор, който играе все по-значима роля в баскетболно ни първенство. Баскетболната школата на подрастващите също показва много добри резултати и призови класирания на републикански първенства. Изключително радостно е, че се възвърна интереса на ботевградчани към тази завладяваща игра, донесла толкова много слава на града ни в недалечното минало и превърнала се в един от символите му. При всеки домакински мач отборът е подкрепян от препълнените трибуни на спортната зала. Този факт е подкрепен и от статистиката на баскетболната федерация, според която през последните 2 години домакинските мачове на “Балкан” са най-посещаваните в родното ни първенство със средно около 1000 души на мач, което означава пълна запълняемост на местата.

Футболният отбор през последните години винаги е в челните места на своята група  и малко не му достига за да се изкачи в по-горна дивизия. В детско-юношеската  школа ежедневно организирано тренират над 100 деца.

Ботевградската школа по акробатика се утвърди като най-добрата в България, като освен многото медали от републикански първенства, вече разнася славата на Ботевград и на международна сцена.

 Ангажирайки се с възстановяването и утвърждаването на спортните традиции в нашия град, ясно осъзнаваме, че за това са нужни високо ниво на организация, осигуряване на не малко финансови средства, както и  постоянство и упоритост в преследване на целите. В тази връзка си даваме ясна сметка, че успешното бъдещо  развитие на спорта в Ботевград, с постигане на желаните високи резултати и продължаване на успешните традиции,  се нуждае от  финансовата и организационна подкрепа на частния бизнес.

Спортът оказва изключително положително влияние върху възпитанието на младото поколение, изграждайки безспорни полезни качества, укрепвайки духа и тялото на всеки спортуващ и затова цялото общество трябва да оказва нужната подкрепа и да стимулира спортните изяви не само на младия човек, а и на всеки един.

            Ръководството на спортните клубове, начело с кмета на община Ботевград, вярваме, че има успешна, взаимоизгодна формула за партньорство и сътрудничество между общинската администрация и заинтересованите представители на частната инициатива в нашата община, при реализацията на тази полезна и необходима за ботевградската общественост дейност. За  да изложим нашите идеи по този въпрос и за да чуем вашите възгледи и предложения в тази посока, най-учтиво Ви каним на работна среща, която ще се състои на ............................... еди къде си

,           Искрено се надяваме на съпричастност към идеята от Ваша страна и на участие в срещата.

При желание за участие моля потвърдете на телефон. 12345678

 

 

Ботеврад                                                                               С уважение: