Google продължават да спазват традицията да ни припомнят за известни личности, вълнуващи открития или други начини, по които хора от различни сфери са променили живота ни. Компанията е известна със своите забавни драскулки, които променят логото на началната им страница. 


Днешният символ, който виждате в Google е посветен на Джеймс Нейсмит, с който свързваме изобретяването на един от най-популярните спортове на планетата. а именно баскетбола. Историята води началото си от 1892г., когато канадско-американският преподавател официално обявява правилата на играта. 


Няколко седмици преди това основната на баскетбола във вида, в който го познаваме днес е публикувана в ученическия вестник на Spingfield College. Първоначално баскетбола е замислен като забавен начин студентите да бъдат ангажирани през зимните месеци. Любопитна подробност е, че при въвеждането на тази спортна иновация се използва кошница за праскови, която е окачена на стената. 


Това е първата версия на сегашния баскетболен кош, която популяризира играта сред учениците на Спрингфийлдския колеж.


Джеймс Нейсмит ги кара да използват футболна тупка и да се разделят на два отбора по девет души. Правилата доста са се променили от първоначалната идея, в която участниците хаотично са се придвижвали между кошовете и често се стига до сблъсъци между тях. С течение на времето Нейсмит въвежда доста промени, за да оптимизира играта и да гарантира повече движение с топката.


Шест години по-късно баскетбола става част от официалната програма на Университета в Канзас. Интересен факт е, че Джейнс Нейсмит, който е известен като първия треньор по баскетбол остава единствения в историята на Канзас, който има отрицателен баланс от 55 победи и 60 загуби.


Въпреки това той полага основата на традиция, която почти 130 години привлича вниманието на милиони хора по цял свят. Джеймс Нейсмит успява да види създадената от него игра да стане олимпийски демонстрационен спорт. Това се случва през 1904г. Три десетилетия по-късно баскетбола вече е част от Летните олимпийски игри в Берлин (1936г).