„Ситуацията към днешна дата в Своге е следната: тези около 10 дка боклуци, дървета, наноси, камъни, хладилници, телевизори, дивани, се намират в извън урбанизирана територия, което означава, че община Своге няма задължението да ги почисти. Задължението за почистване е изцяло на държавата. В тази връзка днес подготвям писмо до Министерски съвет, с което изискваме целево отпускане на средства и в най-кратък срок тези боклуци да бъдат изчистени.” Това заяви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров по време на срещата с представители на община Своге, РИОСВ – Софийска област, Басейнова дирекция и  ВЕЦ-Своге във връзка с плаващите боклуци по р. Искър.  


Тодоров припомни, че през май месец 2020 г. с писмо до МС е поискал средства за почистване на речните корита в областта, но такива не са отпуснати. 


„В тази ситуация по първоначална оценка са необходими около 200 000 – 220 000 лв, за да се почисти плаващото сметище. Сезирана е Окръжна прокуратура , за да се търси виновният”,  добави той. 


По думите на областния управител реките в извън урбанизираната територия не са почиствани от около 30 г.