Денят на родилната помощ, известен като Бабинден е един от най-големите народни женски празници. Посветен е на жените, които помагат при раждане. От дълги времена този празник е подчинен на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.
Празникът  бе отбелязан символично на 21 януари, в сградата на Общинска администрация – Етрополе при спазване на всички епидемиологични мерки. Присъства екипът на Акушеро-гинекологично отделение  в МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ – гр. Етрополе заедно с д-р Галя Василева, управител на болницата и д-р Елена Гешовска, завеждаща АГО. Те бяха посрещнати от кмета на община Етрополе, г-н Димитър Димитров, който ги поздрави с думите:
„В Деня на родилната помощ, Бабинден засвидетелствам своята признателност към Вас за Вашия неуморен труд, за високия Ви професионализъм и всеотдайните грижи, които влагате в най-важното – раждането на нашите деца!
Бъдете все така отдадени на хуманната си професия, съхранете добротата и отзивчивостта, които посвещавате на нея.
От сърце Ви пожелавам здраве, късмет и силен дух, за да продължавате да следвате своето благородно призвание!“
По повод празника, общината ще закупи за нуждите на АГО – скенер за ехограф, барабани и медицински инструменти.
По традиция на този ден първото бебе за годината получава подаръци от ръководството на общината. Неговото име е Росен Минчев Георгиев, роден на 03.01.21 г. в 05:20 ч. в АГО – Етрополе. Заради мерките, бебето не присъства на мероприятието. Неговата майка, Минка Георгиева, получи подаръци и финансова помощ, която общината предоставя на всяка майка в Етрополе при раждане на второ дете.
След събитието, кметът г-н Димитров и заместник-кметовете, г-жа Росица Христова и г-жа Станка Димитрова обсъдиха с екипа на АГО и управителя на болницата важни въпроси, свързани със здравеопазването и демографската криза в общината.


Източник: Общината