Отзвук от представянето на Балкан в група D на турнира в Истанбул и класирането му за Топ 16.


Единствената загуба на Балкан бе в първата среща от групата. Той загуби с 88-75 и трябва да се признае, че румънският Сибиу надигра отбора ни. В тази среща травма получи Крис Минков, което не позволи да играе в следващите два мача и скъси още повече скамейката на Балкан.


В следващите два мача баскетболистите на Балкан показаха завидно хладнокръвие и непримиримост.


Не само в периодите, в които изоставаха от своите съперници Орадя и Бешикташ, но най-вече в решителните финални моменти в двете срещи.


Срещу шампиона на Румъния - Орадя, те се вдигнаха, след като на полувремето изоставаха с 5 точки. И не само догониха, но и обърнаха хода на мача в решителните последни минути. Две бомби на Божидар Аврамов в последната минута увенчаха усилията на целия тим за победата с 58-55.


Срещу тима от турската суперлига - домакините от Бешикташ, балканци загубиха първата четвъртина с 9-21. На полувремето изоставаха с 10 точки - 27-37, а в последните десет минути влязоха с пасив от 9 точки. Но ги изиграха много силно - спечелиха частта с 26-14, а с това и мача със 74-71. В последните минути, когато поведоха в резултата, не оставиха много шансове за обрат на домакините от Бешикташ.


Преди турнира съвсем не бяха много онези, които вярваха в успеха на Балкан в "балона" в Истанбул. По-скоро се надяваха на прилично представяне. Основанията им бяха свързани главно с доста колебливите игри на отбора във вътрешния шампионат на НБЛ и  недостатъчно добре балансирания ростер.


С представянето си обаче Балкан изненада приятно всички. Защото спечели срещу отбори със значително по-голям бюджет. И този на Орадя, и на турския Бешикташ, който само две седмици преди това победи в едно от най-силните първенства на Европа - това на Турция, и то като гост, участника в Евролигата тим на Фенербахче. А освен това и самият Бешикташ бе шампион и носите на Купата през 2012 година. Нещо повече - преди време самият той бе участник в Евролигата - през сезон 2021/2013, има и  10 сезона във втория по сила турнир на УЛЕБ. А това с бюджет от 500-600 хиляди и дори 1 милион евро няма как да стане.


Що се отнася до отбора на Орадя - то Балкан е на път да се превърне в черна котка за този тим от красивия град на 8 км от унгарската граница. Орадя бе елиминиран от Балкан в квалификациите за ФИБА Къп през есента на 2017 - тогава с различни състави, и то само с 1 точка от двата мача на разменено гостуване. В първата среща в Ботевград Балкан победи с 16 разлика - 82-66, във втория в Орадя загуби с 15 - 85-70, но тази точка разлика отреди правото именно Балкан да участва в груповата фаза на турнира.


Някои от играчите блеснаха в мачовете в Истанбул. Но не е необходимо да се подчертават конкретни имена. Защото добрата вест е, че тимът показа вече по-стабилна сработеност и добър отборен дух.


Така че - голямо Браво на Балкан!


Петър НАКОВ