Мъжкият национален отбор на България се класира за финалите на Евробаскет 2022! Тази вечер в директен спор за третото място в балона в Рига  националите ни надделяха над домакините от Латвия с 66-55 (15-17, 23-2115-19, 15-6 ).


Играчите  на националния ни тим изоставаха в по-голямата част от мача. Но - вероятно взели пример от Балкан в последните два мача от турнира на ФИБА Къп в Истанбул - успяха да изработят тима на Латвия и съвсем заслужено ще отиат на европейското след дълго отсъствие.


Неистовите опити на Латвия за привличане на две от играещите си в Евролигата звезди - Дайрис Бертанс и Янис Тима, които бяха успешни, не помогнаха на домакините в този решаващ мач. И въпреки отсъствието на Александър Везенков останалите момчета се държаха впечатляващо и - макар и с малко късмет заради припрените действия в последните минути  на ошашавените домакини - успяха!


Така една от най-стабилните европейски школи в Европа няма да бъде на европейско първенство след 21 години плътно участие във финалите.


Дий Бост бе най-резултатен за България с 18 точки. Отлично игра Павлин Иванов, отбелязал 15 точки  с 5 тройки при 7-те си стрелби. Много силно се представи и капитанът на Балкан Димитър Димитров, който вкара 12 точки, овладя 5 борби и има 4 асистенции. С 11 точки е Чавдар Костов,у 4 вкара Диян Карамфилов, с по 2 завършиха Христо Захариев, Александър Янев и Андрей Иванов.


За Латвия  Янис Тима бе най-резултатен с 14 точки. С по 11 са Марекс Мейерс и Айгарс Шкеле.