На извънредната сесия местните депутати приеха декларация срещу насилието над управителя на МБАЛ - Ботевград д-р Филип Филев. Ето и нейното съдържание:

Днес, 13 октомври 2008 г., в района на Многопрофилна болница за активно лечение – Ботевград е извършено грубо посегателство върху живота и здравето на управителя на здравното заведение д-р Филип Филев.

Д-р Филев е назначен за управител на ботевградската болница с решение на № 108/27.03.2008 год. на Общинския съвет, след провеждане на конкурс. За кратък период от време той положи много усилия за създаване и утвърждаване на нова структура на болницата, за отстраняване на натрупани проблеми, както и във връзка с по-добра организация и по-съвременни условия на здравеопазването в района. Във връзка с изпълнението на тези задачи д-р Филев трябваше да проведе редица непопулярни мерки.

Общински съвет – Ботевград е подкрепял всички онези предложения, които имат за цел укрепването и подобряването на работата на болницата.

Общински съвет – Ботевград осъжда като недопустимо деянието, извършено срещу живота и здравето на един български лекар, който се слави като един много добър професионалист. Това е сериозно престъпление, акт на насилие, което трябва да бъде осъдено както морално, така и най-строго от законите в Република България.

Уверени сме, че държавните институции и органи на реда и закона ще вземат най-бързи мерки за откриване и залавяне на престъпниците, както и за осъждане на тяхното злодеяние, което, за съжаление, е част от българската действителност.

Убедени сме, че имаме подкрепата на жителите на Ботевградска община и изразяваме всеобщо възмущение срещу тази саморазправа с един български лекар, допринесъл за развитието на родното здравеопазване и спасил в дългогодишната си практика на хирург живота на много хора.

Декларацията на съветниците е адресирана до Народното събрание, до неговия председател, до президента Георги Първанов, до Министерския съвет, до министър-председателя Сергей Станишев и до главния прокурор Борис Велчев.

Утре декларация срещу посегателството над д-р Филев ще приемат и лекарите от местната болница.