На консултациите, които се проведоха днес от 17 часа, представителите на политически партии се споразумяха за разпределението на квотите в секционните избирателни комисии /СИК/ за парламентарни избори на 4 април 2021 год. 


ГЕРБ ще има 140 представители в комисиите, КП БСП за България – 103, КП Обединени патриоти – 45, ПП ДПС – 45, ПП Воля – 45, КП „Демократична България – Обединение“ – 7, която не е парламентарно представена, но от листата й има избрани членове на Европейския парламент.  


ГЕРБ и БСП ще имат по 15 председатели, зам.-председатели и секретари в комисиите, КП „Обединени патриоти“ ще има 5-ма председатели, 6 зам.-председатели и 5-ма секретари, ПП ДПС – 7 председатели, 6 зам.-председатели и 7 секретари, ПП Воля – 3-ма председатели, 3-ма зам.-председатели и 3-ма секретари. 


Освен за квотите, политическите партии се споразумяха и за разпределението в 45-те избирателни секции на територията на общината. Несъгласие изразиха единствено представителите на КП „Демократична България – Обединение“. Те поискаха да имат членове на секционните избирателни комисии в селата Трудовец, Врачеш и Скравена, както и в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – начален и прогимназиален етап. Представителите на останалите партии обаче заявиха, че предложеното от Общината разпределение ги устройва и не са склонни да направят размяна. 


Консултациите бяха водени от зам.-кмета Румен Христов, упълномощен със заповед на кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов. В тях участваше и секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова. 


На изборите на 4 април 2021 год. в секционните избирателни комисии на територията на общината ще бъдат ангажирани общо 385 души. 


В сряда, до края на работния ден, представителите на политическите партии трябва да представят в общинската администрация поименни списъци на членовете на секционните избирателни комисии и на желаещите да се ваксинират.