Първите отключени iPhone устройства в България имат проблеми в мрежата на Mtel - работят само изходящите обаждания. В мрежите на Globul и Vivatel проблеми не са констатирани.

Методът за хардуерно отключване беше публикуван преди два дни от 17-годишния американски хакер Geohot. Той стана медийна звезда в САЩ, даде интервюта за Newsweek, CNN и други медии. Вчера Geohot замени втория отключен iPhone за нова кола и три нови iPhone апарата, които ще подари на други хакери, работили върху отключването.

След като хардуерният метод стана известен, две компании обявиха, че ще пуснат на пазара софтуерен начин за отключване на телефона. Засега това не се е случило. Американският оператор AT&T, който има екслузивен договор с Apple за iPhone, заплашил със съдебно преследване английската компания UniquePhones, ако започне да комерсиализира кодове за отключване, съобщава блогът на UniquePhones.

В момента най-популярен в мрежата е "българският вариант" на метода на Geohot, който не изисква запояване и може да се направи с подръчни средства: игли за шиене и коркова тапа.