Баскетболистите на Балкан победиха Черноморец Бургас с 84-71 (24-11, 15-23, 28-13, 17-24) в четвъртфинален мач за Купата на България. В събота съперник на зелените ще бъде Рилски спортист, който в днешния първи четвъртфинал се нложи над Академик Пловдив с 87-78.


Няколко са нещата, които характеризират мача Балкан - Черноморец. Първото е, че отборът от Бургас - може би неочаквано с оглед на два от трите мача между двата тима - не оказа кой знае каква съпротива на Балкан. С едно-две изключения -  втората четвъртина, в която балканци видимо се бяха поотпуснали, след като в първата поведоха с 13-2 в 5-та минута и 21-8 в 7-та. И, разбира се, последната част, в средата на която разликата в полза на Балкан достигна 20 точки и мачът на практика бе решен..


Другото важно е появата в игра за Балкан на Станимир Маринов.  Това бе първи мач за него след квалификацията за баскетболната шампионска лига през септември в Ботевград срещу Цмоки Минск и продължително възстановяване след тежка операция. Той бе на полето близо 11 минути и отбеляза една тройка от двете си стрелби, по-важно бе познатият му хъс.


Третото нещо е, че Балкан успя да лимитира топреализатора на Черноморец и на НБЛ Дианте Болдуин под 20 точки. Аммериканецът завърши с дабъл-дабъл от 12 точки и 12 асистенции. Но в трите предишни срещи с Балкан той отбеляза общо 89 точки - по 24 в първите два и 31 в последния на 27 февруари в Ботевград. А това означава средно повече от 26 точки  на мач. А Болдуин е лидер сред топреализаторите в НБЛ със средно 21.2 точки.


Много силен мач за Балкан от дълго време насам изигра Крис Минков. Той не само стана топреализатор в мача с 20 точки, а с овладените 7 борби, 3 асистенции и 4-6 от тройката е с най-висок коефициент на полезност. Отлично игра за победата и капитанът Димитър Димитров - той отбеляза 18 точки и направи 7 завършващи подавания. С по 10 точки са  Дарко Балабан (9 борби) и Сияни Чеймбърс (6 асистенции), 8 точки и 8 борби има Тауан Ейджи, със 7 е Давонтей Джордан, по 3 вкараха Божидар Аврамов, Станимир Маринов и Денислав Вутев, 2 добави Илиян Пищиков. В игра влязоха още Марин Маринов и Здравко Христов.


За Черноморец най-резултатен с 18 точки бе Уендъл Люис, с 18 е Марвин Смит.


Утре - петък, 12 март са другите два четвъртфинални мача: Левски Лукойл - Спарта Плевен и Берое - Ямбол.


Полуфиналът между Балкан и Рилски спортист е в събота, 13 март от 17.00 ч.