Един от въпросите, които най-много вълнуват хората относно изборите, е съмнението, че гласът им няма да бъде отчетен коректно – поради техническа грешка, но най-вече заради умишлена злоупотреба. „Демократична България“ търси 12 000 застъпници, които да се ангажират като доброволци в деня на изборите, за да се гарантира, че бюлетините ще бъдат преброени и отчетени правилно. Това е целта на кампанията „Ти броиш“, чиято основна цел е да предотврати опитите за измами и манипулации и да осигури прозрачност на парламентарния вот. Eдин от ключовите експерти в екипа на проекта и кандидат за народен представител в София област – Надежда Йорданова от „Демократична България“ коментира.


Г-жо Йорданова, разкажете ни как работи проектът?


„Ти броиш“ си поставя за задача да организира паралелно преброяване на резултата от изборите, а протоколите с данните от гласуването във всяка секция да бъдат достъпни за всеки човек на сайта tibroish.bg. Стремежът ни е да намерим по един застъпник за всяка от секциите, където ще се гласува. 


Чрез специално мобилно приложение застъпниците ще изпращат сканираните секционни протоколи към специален преброителен център. Там ще се извършва отчитане на резултатите и те ще бъдат публикувани на tibroish.bg. Целта е всеки, който иска да види как е гласувано в дадена секция, да може да получи информацията бързо и лесно. Ако забележат нарушения, застъпниците ще могат да подават сигнали през приложението и да се консултират с екип от юристи, които ще са в готовност и да изпращат бързи жалби до Централната избирателна комисия.


Работата на застъпниците не е никак трудна или сложна. Всеки, който може да борави със съвременен смартфон ще се справи с тази задача. Нашият екип подготвя много лесни за следване инструкции, за да сме сигурни, че всички доброволци се чувстват спокойни и добре подготвени.


Търсите 12 000 застъпници. Това е много сериозна бройка. Как върви кампанията?


Хората са готови да се включат и амбициозната ни цел е напълно постижима. Вече 11 000 са регистрираните доброволци, които са готови да дарят 3 – 4 часа от своето време в изборната неделя, защото вярват, че е важно гласът на всички българи да бъде отчетен коректно.


Интересът към „Ти броиш“ ни говори и друго – че хората са реално загрижени, че без гражданска намеса изборите ще бъдат опорочени. Забелязваме, че масово хората имат усещане, че биват лъгани, че всъщност изборите не са честни, а резултатът се определя от „този, който брои“. Затова ние казваме „Ти броиш“.


Усещането, за което говорите, сякаш не е само по отношение на изборния процес. Социологическите проучвания показват, че „Демократична България“ ще влезе в следващия парламент. Какво ще направите по темата?


Хората се чувстват лъгани и нямат доверие на институциите, защото сме свидетели всекидневно, че законът не важи еднакво за всички. Прилага се строго за едни, а за други „си затваряме очите“. Начело с Христо Иванов „Да, България“ (част от коалиция „Демократична България“ – бел. ред.) много последователно вече четири години поставя в обществения фокус темата за неработещата правосъдна система. С колегите от „Демократична България“ имаме много ясна визия и готови законопроекти за осигуряване на независимостта на съдебната власт, контрол над прокуратурата, улеснен граждански достъп до правосъдие, независимост на регулаторите и други. Тези мерки ще върнат сигурността у хората, че живеем в държава, която ще защити нашия интерес, било то като служители, предприемачи или потребители на услуги. 


Сред приоритетите на „Демократична България“ е и план бързо възстановяване на България от COVID кризата, както и ускорена модернизация в сферите на образованието, науката и културата, както и свързването им в общ просвещенски проект, с който България да осигури устойчиво развитие на своята икономика и да се превърне в развита страна. Съвсем скоро ще представим мащабна програмата - с конкретни мерки, които качествено ще подобрят всички сфери в живота - на отделния човек, на бизнес средата, на институциите. Защото всеки българин заслужава да живее по-добре и защото България може много повече!


В необикновена обстановка ще се проведат тези избори. Как ще се отрази пандемията на решението на хората дали да идат до урните?


Вярвам, че волята на гражданите е по-силна от страха от заразата и използвам вашата трибуна да насърча хората да излязат и да гласуват. Изборите са нашият инструмент да бъдем представени във властта. Излезте и гласувайте, за да не оставяме друг да реши друг бъдещето ни вместо нас.


Как да се включите в „Ти броиш“? Посетете https://tibroish.bg/или изпратете безплатен sms „УЧАСТВАМ“ на кратък номер 108006.


Надежда Йорданова е експерт в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от Европейски съюз и международни организации. Началник е на политическия кабинет в Министерство на правосъдието (2014 – 2015.г) и е учредител и член на Изпълнителния съвет на „Да, България“.


Повече от 15 години Надежда работи за модернизиране на публичната администрация в България. Експертният ѝ фокус е в посока повече отчетност и прозрачност в работата на институциите.


Надежда Йорданова вярва, че администрацията следва да служи на гражданите, а  обществото преди всичко се нуждае от надеждни и устойчиви институции, защото те са основата за бърза модернизация на страната и постигане на високо качество на живот в добра жизнена среда. Тя е ключов експерт от екипа на „Демократична България“, който разработва законопроектите за електронно гласуване и гласуване по пощата, предложени от обединението през 2018 г., както и на законопроекта за видеонаблюдение при преброяване на вота (2021г.).


Надежда е на 47 години, омъжена е и има един син. Обича планината през зимата, да кара ски със семейството си и с приятели. През свободното си време чете книги и пътува.


КП „Демократична България – Обединение “ се явят на парламентарните избори под №11 в бюлетината.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Платена публикация