Когато преди повече от 5 години за първи път Дамян Маринов влезе в общинския съвет, мнозина се питаха: „Кое е това момче?”, „Откъде се появи Дамян Маринов?”. Тогава той беше на 31 години, абсолютно непознат за местната политика. За първия си мандат като общински съветник от ГЕРБ той стана не само разпознаваемо лице, но успя и да покаже различното си виждане за мисията на съветника – съпричастност към хората, емпатия. Личните му каузи, с които се е ангажирал през годините, са безброй: осигури легла с повдигащ механизъм за болницата, уреди за спортна площадка на открито в двора на гимназията, материали за ремонта на детската градина във Врачеш, последното е – топъл обяд през зимата за десет възрастни и самотни наши съграждани.

Родът
Прадядото на Дамян е дългогодишен учител и основател на читалището в Краево. Хората и от съседните села Рашково, Радотина, Литаково го знаели като бай Иван Даскала. Със съпругата му Параскева отглеждали много животни – овце и крави, имали ниви, лозя, пчелини. Своето трудолюбие и любов към учението предават на своите деца- двете им дъщери стават учителки, а синът им е професор по криминология, правист в СУ „Св.Климент Охридски”.
Бабата на Дамян, на която той е кръстен, Дамянка Иванова е учителка по български и руски език първо в природо-математическата гимназия „Акад. Асен Златаров”, а след това в ТМЕ „Христо Ботев”. Нейният съпруг е един от първите аптекари в Ботевград. Всички го познавали като Мичо Аптекаря. С прахчетата, сиропите и кашите, които той приготвял в централната аптека, са отгледани и лекувани поколения ботевградчани.
Мичо бил и голям родолюбец. Съвсем млад, почти дете, заминава на фронта и помага като фелдшер на ранените в сраженията. В семейството и до днес пазят ордените, които е получил...

Дамян Маринов  израства в многодетно семейство
Има по-голям брат и по-малка сестра. Майка му е учителка по професия, но в момента работи в италианска сладкарница в София. Баща му е известният в Ботевград радио-телевизионен техник Руси Иванов. Сестра му е завършила Техническия университет в Габрово, брат му – Националната спортна академия, работи като управител на голям СПА-комплекс във Велинград.

Училище и работа, работа и училище...

Дамян Маринов е учил в ОУ „Вапцаров”, след това е завършил ТМЕ „Христо Ботев”.
„В семейството ми винаги се е налагало да помагам, така че започнах работа много рано – една 17-годишен” – разказва Дамян.  Като тинейджър покрай баща си той развива интерес към радио-телевизионната техника. Някак постепенно добрият му музикален слух го отвежда към диджейството... Първите си стъпки прави в някогашната дискотека „Йоланда”, а първият му ментор е DJ Тони Джи. С него, а след това и с DJ Станчо обикаля цяла България. Така, веднага щом завършва средното си образование, Дамян започва работа в София. В култовото за времето си заведение БИАД. Записва и Техническия колеж в Ботевград.
„Работех през нощта, спях по 1-2 часа и тръгвах към Ботевград с автобус от автогара „Подуене”. През деня бях на училище и в 18 часа отново на автобуса към София, за да съм на работа. Беше зима, студено. В автобуса понякога валеше дъжд или сняг... Така издържах шест месеца. Наложи се да прекъсна” - разказва Дамян.
По-късно обаче завършва висшето си образование. Записва специалността „Индустриален мениджмънт” в Химикотехнологичния и металургичен институт в София. След бакалавърската степен, прави и магистратура. От 2015 година е дипломиран инженер-мениджър. Но ... не променя работата си. Остава си като диджей в клуб „Плаза” в Студентския град. Защото това е работата, която харесва.

Диджей и политик?

„Да, знам, чувал съм коментари – „този е прост диджей, какво разбира”. Не, не се обиждам, защото тези хора не знаят нищо за естеството на моята работа – споделя Дамян Маринов. –За мен тя е интересна, среща ме с много и интересни хора. Но най-вече – кара ме да се чувствам полезен. Да усетиш настроението на хората в залата, да им дадеш радост, добро настроение – това за мен е зареждащо. В повечето случаи се налага да подхождаш деликатно, да изслушаш хората, да им помогнеш да забравят проблемите си. Това е работата на диджея, аз така я разбирам. А иначе намирам и прилики с политиката – и в нашата професия има много интриги, жажда за слава, подмолност...
Работя от 17-годишен и знам, че резултатът идва само след постоянна и упорита работа”.

Дамян Маринов е човек, който умее да си отстоява позицията, без да влиза в шумни конфликти

„Като общински съветник са ми оказвали натиск, признавам, но съм намирал начин да защитя позицията си, когато съм смятал, че съм прав. Доказват го и гласуванията ми, които не винаги са били единодушни с партийната ми група”. Това особено важеше за работата на предишния общински съвет. „Моето разбиране е, че в местния парламент съветниците трябва да са по-близо до своите съграждани, до техните реални проблеми и нужди, а не да се изживяват като партийни фигури”- допълва той.

Мотивът да се кандидатира за народен представител
не е по-различен от този преди пет години – „да се опитам да помагам на хората”. „Ботевград е в сърцето ми. От години живея в София, там е семейството ми, но носталгията винаги ме връща в родния град, при приятелите от детството ми, при моя корен. Искам сега аз да дам нещо на моя град, да помогна той да се развива и да стане още по-добро място за живеене. Освен това – човек трябва да надгражда. Като народен представител аз бих могъл да бъда още по-полезен на нашите съграждани, на моя роден град. Има каузи, за които човек си заслужава да отдаде енергия, време, опит” – твърди Дамян. Една от тези каузи е Ботевград да има модерен Технически колеж, който да дава образование на младежи от цяла Северозападна България. Това без подкрепата на държавата няма как да стане.

Петя и децата

Това е най-голямото богатство на Дамян Маринов. Съпругата му Петя е завършила народно пеене в училището в Широка лъка. След раждането на децата се занимава с други дейности - в Ботевград откриха детски образователен център „Smartyids”, който се намира на улица „Гурко”. В него се използва методът на менталната аритметика. Това е призната методика, чрез която децата развиват паметта, концентрацията и логическото си мислене чрез смятане – първоначално с абакус. При менталната аритметика с времето скоростта става все по-бърза и детето започва да умножава, дели, събира и изважда наум, без помощта на абакус (сметало).
„Знам, че съпругата и децата ми са най-много ощетени от моята обществена дейност. Времето с тях все не ми достига, все е малко, но съм истински щастлив, че имам тяхната любов и подкрепа” – казава Дамян Маринов. -Защото, за да живеем по-добре в нашата държава, трябва да работим. За мен това е ключово разбиране за живота” – категоричен е Дамян Маринов. За своите 36 години живот – той има почти двайсет години трудов стаж!


ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!