„Български ВиК холдинг” ЕАД разработва методика за тестване на отпадъчните води за COVID-19. Това е отговор на препоръката на Европейската комисия за мониторинг на SARS-CoV-2” и неговите варианти в отпадъчните води в ЕС. Препоръката на Европейската комисия „силно насърчава“ държавите-членки да въведат до 1 октомври 2021 г. национална система за наблюдение на отпадъчните води.


В структурата на Холдинга към настоящия момент влизат 20 дружества, които експлоатират 97 броя пречиствателни станции за отпадъчни води.  В това число и „ВиК - София” ЕООД, които оперират на територията на община Ботевград.


„Българският ВиК холдинг“ ЕАД предприе мерки, с които да подпомогне официалните власти на територията на Република България в борбата с пандемията, като след проведени пазарни проучвания холдингът, сключи договор с партньор, с необходимата експертиза и опит”, съобщават от МРРБ.  Договорът предвижда извършване на пилотно проучване с цел разработване и апробиране на Методика за тестване на продукти от отпадъчни води/утайки, като маркер за разпространението на SARS-CoV-2.


Наблюдението на Градските пречиствателни станции за отпадни води за SARS-CoV-2 е инструмент за определяне на степента на COVID-19 в обслужваните  агломерации и може да служи като ранно предупреждение за (повторно) появяване на циркулация на SARS-CoV-2. Освен това ще помогне местните и централните власти да предприемат адекватни действия по региони за ограничаване на разпространението и заразяването с вируса.