Пламен Юруков и Пламен Радонов бяха изключени от СДС. Решението за това беше взето на извънредно заседание на Националния съвет на синята партия. От присъстващите 66 членове на съвета, 62-ма подкрепиха отстраняването на бившия син лидер и на бившия главен секретар на партията, а четирима се въздържаха.

Освен Юруков и Радонов, които не се появиха на заседанието, Националният съвет реши да изключи още осем членове на партията. Сред тях са Иван Колчаков и Марио Тагарински, които преминаха в парламентарната група на „Ред, законност и справедливост".

„Убедени сме, че държим златния ключ, без нас управлението е невъзможно", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров. По думите му, случващото се в партията, не е битов скандал, а битка на БСП и ДПС със синята коалиция. Според него, ако новото ръководство на СДС не получи скоро регистрация, то „мястото на България не е в ЕС". Според Димитров изключването на хора от СДС е дошло, след като всички други възможности са се изчерпали.

На заседанието бе решено към синята коалиция да се присъединят „Обединени земеделци" на Анастасия Мозер, както и в листите за евродепутатите да има гражданска квота. Като първи кандидат от нея Димитров посочи Атанас Чобанов.

С изключването на хората, които искат СДС да се представи добре на изборите, прикриваш изключването на СДС от участие в изборите, се казва в отворено писмо на Пламен Юруков до Мартин Димитров, което беше изпратено след извънредното заседание на партията. В писмото Юруков напомня, че остават 3 работни дни до крайния срок за регистрация в ЦИК за евроизборите и пита какъв е съставът на синята коалиция.