Заместник-министърът на финансите Любомир Дацов посочи пред БНР, че вече и 50% увеличение на учителските заплати е невъзможно.

Според него няма вариант правителството да отговори на исканията на учителските синдикати за увеличаване на заплатите, за каквото се настоява. Десетте варианта за увеличение, обсъждани на вчерашните преговори са вариации на вече обявените искания на синдикатите.

Заместник-министърът е на мнение, че в разбивките на процентите, подготвени от профсъюзите има и вариант за 50% увеличение на заплатите, но и то вече е невъзможно. Според него вариантите са толкова продуктивни, колкото и дискусията за 100% увеличение.

"Когато има един максимум на това, с което е възможно да бъдат увеличени заплатите, един разговор за двойно, тройно и четворно увеличение, е толкова продуктивен, колкото и всичко останало", каза Дацов.

Любомир Дацов подчерта, че по-голямата част от средствата за образование са в общините. Именно общините трябва да решат дали парите да се харчат за ремонти на училищата или за заплати. Те също трябва да решат дали да се съкращават учители или не.

От своя страна председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев заяви пред Дарик радио, че между 25-30% от учителите трябва да бъдат съкратени през следващите години заради редица фактори.

Прокопиев изрази мнение, че учениците в България са много по-малко от броя на учителите и училищата. Според него това прави издръжката на образованието много по-скъпа, а е и предпоставка за лошото състояние на сградите на училищата и за ниските заплати на учителите.

"Пазарът на труда е изчерпал своите възможности. В България в момента няма хора практически за нищо. Хубаво е да има съкращения в цялата публична сфера, не само заради това, че трябва да стават икономии в тях, а и заради нуждата от нови хора на пазара на труда", допълни той.

Разговорите между Министерството на образованието и науката и синдикатите в образованието продължават и днес. На предишни срещи преговорите претърпяваха провал като завършваха без споразумение. Междувременно стачките на учителите в цялата страна продължават вече трета седмица.