4,1% от брутния вътрешен продукт, или с десета по-малко от тази година, са средствата, предвидени за образование в проектобюджета за 2009-та, съобщи в Димитровград лидерът на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. С планираните 3,3 на сто от парите за финансиране на средното образование издръжката на ученик ще бъде 1 425 лева, предвиденото увеличение на заплатите в образованието е 11,4%, което, при очаквана тази година инфлация от 13 на сто, според синдикатите е крайно недостатъчно. Проектът не е приет и от образователното министерство, коментира Янка Такева.

В поредица от срещи с ръководствата на управляващите партии Синдикатът на българските учители е поискал да бъдат увеличени заложените в проектобюджета средства за образование. Управляващите са поели ангажимент да обсъдят възможностите на заседание на съвета на тройната коалиция, съобщи Янка Такева. Синдикатите настояват за допълнително финансиране и на извънучилищните и извънкласни дейности, за квалификация на учителите и за реализираните в сектора програми.

На среща със заместник-финансовия министър Кирил Ананиев учителският синдикат е поискал от бюджетния излишък за тази година да бъдат покрити неразплатени задължения на общините в дейността образование от 2007 година. Ако финансовите ни искания не бъдат изпълнени, този път учителите няма да стачкуват, ред е на родителите да защитят интереса на своите деца, обяви Янка Такева.

Синдикатът ще поиска също Сметната палата да ревизира няколко учебни заведения в страната, в които има данни, че при разпределението на средствата от делегираните бюджети директорите са ощетили учители.