Удивен съм от безгрижието на българското правителство, когато цяла Европа се опасява от финансовата криза, заяви пред Агенция "Фокус" от Брюксел столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на Срещата на върха на лидерите от Европейската народна партия (ЕНП).

Финансовата криза е била една от трите основни теми, обсъдени на срещата. Другите две са били - ситуацията в Украйна и ситуацията в Грузия.

По думите на Борисов - според всички изказвания, които са направени на Срещата на върха на ЕНП, кризата не е отминала Европа и дори в момента старият континент се намира по средата на този процес или "в окото на урагана".

"Вероятността Европа да изпадне в тежка рецесия е спаднала от 90 на 50 процента, но не е отминала, затова мерките, които се предлагат и налагат, са до първи януари до 2010 година", каза Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ Борисов заяви, че е удивен от това, че премиерът Сергей Станишев, министърът на икономиката Петър Димитров и министърът на финансите Пламен Орешарски заявяват, че няма проблеми за България, когато цяла Европа се опасява от кризата.
Борисов е единственият представител на дясноцентристка партия от България, поканен да участва в лидерската среща върха.

На форума за участие са поканени държавни ръководители от ЕС, сред които Никола Саркози, Ангела Меркел, Силвио Берлускони. На срещата участват и председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и Жозе Мануел Дурао Барозу - председател на ЕК, както и Жозеф Дол - председател на парламентарната група на ЕНП.