НДСВ ще гласува единно против вота на недоверие към правителството, обяви председателят на Парламентарната група на партията Пламен Моллов.

От НДСВ се надяват до края на седмицата да се постигне разбирателство в рамките на управляващата коалиция за провеждане на изборите за местен и европарламент на една дата, обяви заместник-председателят на движението Милен Велчев. Ако в работната група от представители на трите партии не се постигне съгласие по този въпрос, жълтите ще опитат да внесат проекта си за промени в Конституцията, които да позволят избори 2 в 1, в първия пленарен ден от следващия месец, когато е техен ред да предлагат без гласуване точки в седмичната програма за работа на парламента.

„Вот по време на разрастваща се икономическа криза дестабилизира страната, а ние като политическа сила, която винаги се е стремяла да внася сигурност, смятаме, че дневният ред на обществото днес е друг, мотивите за вот на недоверие, свързани с обща политика на правителството, изглеждат доста неубедителни”, коментира Пламен Моллов.

„Надяваме се до края на седмицата да убедим нашите коалиционни партньори в необходимостта изборите за парламент и евродепутати да са в един ден, а в случай че не успеем, имаме готовността да вземем мерки още следващата седмица внесеното предложение за конституционна промяна да започне да бъде разглеждано в Народното събрание. С това искам да спря всякакви спекулации за „сделка”, касаеща провеждането на избори в два различни дни и намаляване на варианта за влизане в парламента. Не знаем от кого са тръгнали такива идеи, но не са споделяни с нас”, каза Милен Велчев.