Заради катастрофа едната катафалка на общинското предприятие „Обредни дейности” е излязла от употреба. В момента погребенията се извършват само  с втората катафалка на предприятието. Тя е опел, купен през 2001 г. и то на старо. „Обидно е за Ботевград неговите жители  в последния им път  да бъдат изпращани по този начин” – заяви бившият директор на предприятието и настоящ общински съветник Цветанка Арбова.   Тя подкрепи искането  Мила Иванова,  директор на ОП „Обредни дейности”, от общината  да бъде закупен нов специализиран автомобил. Още повече, че погребенията се увеличават. През 2020 г. те са били 325, което е рекорд в 100 годишната история на гробищния парк в Ботевград.


Днес местният парламент разглежда информация за дейността на общинското предприятие през миналата година. От  изказването на Мила Иванова и на Цветанка Арбова стана ясно, че в сградата на Ритуалния дом в центъа на града  има течове, които са от построяването на сградата през 1992 година. Покривът нееднократно е ремонтиран, но течовете продължават. Част от сградата е частна собственост, а  в общинската част  се помещават Ритуалният дом, пенсионерски клуб  „Детелина” и др.
По време на обсъждането стана ясно, че  „Обредни дейности” плащат 720 лева месечно за охрана на трите сгради – административната в центъра, Дома на покойника и сграда на гробището. Разходите за телефон годишно са в размер на 5 105 лева.


Общинският съветник Дамян Маринов в изказването си посочи, че орхраната на гробищния парк трябва да предотврати грозните гледки, особено  по време на Задушница, когато групи хора задигат оставената храна и цветя по гробовете и то вандалски.
Ангел Ангелов  апелира да се изпълни заявеното  преди години намерение да се изгради зелен пояс около гробищния парк. Той изтъкна и нуждата от паркинг. В отговор кметът Иван Гавалюгов заяви, че  на мястото на гаражите пред блок 49 в кв. „Изток” ще бъде изграден паркинг и тогава ще се бъдат засадени дървета и храсти за зелен пояс. По повод течовете в сградата на Ритуалния дом той заяви, че ще бъде извършено обследване, след което ще бъде извършен и ремонт.


Гробищният парк ще бъде разширен в източна посока с още 10 метра, заяви кметът пред съветниците по време на днешното заседание.