В рамките на два месеца хората в Литаково протестират два пъти срещу темповете и начина, по който се ремонтира републиканския път  Ботевград-Ребърково, част от който е и отсечката Литаково-Ботевград. Пътят бе разкопан на две места, така че преминаването стана невъзможно. Това отряза достъпа до няколко животновъдни ферми, които се намират в местността „Дренето”, както и до десетките декари обработваема земя край пътя.  По време на протестите хората заявиха, че очакват намеса от страна Общината Ботевград.


Още миналата седмица кметът Иван Гавалюгов е провел среща с техническия ръководител на обекта. От своя страна той е обещал до края на настоящата седмица да изпрати актуализиран план-график на ремонтните дейности.  


„Колкото и да ни убеждава, че нещата вървят по план, след като има недоволство, явно има някакви нерешени проблеми, които създават неудобство на хората от Литаково. Уверих се на място, че действително изкопните и възстановителните дейности не са извършени по най-подходящия начин. Има изключително много кал по улиците. Обещаха с водоноска ежедневно да  поръсват калта. Това е някакво временно решение. Решението е тази кал да се премахне. Не мога и не е редно да коментирам какви са проблемите на организация на работата. Техническият ръководител сподели различни проблеми, свързани с фирми-подизпълнители и други“, обясни кметът Иван Гавалюгов. Той изрази надежда, че фирмата ще изпълни поетите ангажименти, макар че Общината не е възложител и не може д я санкционира за неизпълнение или неспазване на ротния график.  


Общинското ръководство е информирало и Агенция „Пътна инфраструктура за създалия се проблем и причинените неудобства и се надява, че ще бъдат взети мерки. 


„Че ще бъде затруднено преминаването, това е ясно. Няма как да подменят  канализация или водопровод по улица и това да не води до затрудняване на движението. Но е факт, че начинът, по който се изпълнява проектът, е доста, според мен, неадекватен на реалните възможности и добрите строителни практики“, заяви още той. 


Кметът съобщи, че е идентифицирал и друг проблем. „Сигурно е в нормите, но доколкото разбрах , за обратно запушване на насипа се използва земна и скална маса – комбинация от тази, която се изгребва от други обекти по продължение на 4-ленотия път, който същата фирма изпълнява. Видимо е доста калта, а не толкова трошеният камък“, коментира Иван Гавалюгов.


Според него  жителите на село Литаково трябва да отстояват мнението, виждането и несъгласието си, когато констатират, че действително не се работи по най- добрия начин. 


„Фирмата трябва да си направи нужната реорганизация на работа, така че да създава минимални неудобства на живущите. Тепърва предстои и цялостното фрезоване на асфалта, предстои изграждане на водопровод с отклонения към  имотите по продължение на цялата главна улица, която е част от републиканската пътна мрежа. Това означава  нови изкопи, нови затваряния на участъка“, коментира още кметът. 


А що се отнася до достъпа до някои от стопанските обекти, намиращи се в покрайнините на селото, Иван Гавалюгов съобщи:  „Имам  уверението, че това се е наложило със затварянето на един мост, който трябва да бъде разрушен, тъй като по продължението на пътя всички мостове на практика се изграждат с нови конструкции. Това затваряне е било за 24 часа. То е било възстановено  в предходните дни.“.