Отборът на Балкан - момчета до 16 години, спечели Купата на БФБ за тази възраст. Във финалния турнир, домакин на който бе Ботевград и който завърши днес, възпитаниците на треньора Николай Пеев спечелиха и трите си срещи.


Днешният финал за трофея между Балкан и Дунев Русе бе украшение на целия турнир - и като оспорваност, и като резултатност, и като качество на демонстрирания баскетбол.


На полувремето Дунав имаше преднина от 2 точки - 50-48. След почивката момчетата на Балкан взеха известна преднина, която след третата четвъртина бе 8 точки - 76-68. В последната част отборът на Балкан недопусна своя съперник да се доближи опасно, като в същото време направи двуцифрена разлика, а последната сирена прозвуча при 102-86 (28-24, 20-26, 28-18, 26-16) за Балкан.


Тимът от Русе определено доминираше в борбата под двата коша,  има 9 овладени топки повече, от което дойдоха и повече точки от втори шанс - 17-13 за Дунав. Балканци обаче направиха много повече асистенции -- 24-9, допуснаха по-малко грешки - 12, спрямо 22 на съперника, имат и 4 отнети топки повече.


Отново много силен мач изигра Александър Гавалюгов. Той отбеляза 40 точки, като вкара близо две трети от стрелбите си: 17 от 26, което е 65% и е с 5 тройки от 11 опита. Освен това с 6 асистенции и 3 борби достигна до много висок коефициент на полезност. С 20 точки е Стефан Михайлов, които бяха отбелязани за по-малко от 13 минути на полето, тъй като твърде рано натрупа лични нарушения.  С по 8 точки са Александър Стоянов и Ристе Буклишев, със 7 е Денис Петков, по 4 вкараха Даниел Йорданов, Павлин Иванов и Петър Василев, 3 има Велизар Георгиев, 2 добави Виктор Груев.


За Дунав много силен мач изигра Теодор Трифонов, който стана топреализатор за своя тим с 28 точки.


В мача за третото място Доростол Силистра победи Чавдар Троян със 72-41.


С изключителен интерес се очакват слеoващите с/лъсъци между четирите най-силно представили се отбора в турнир аза Купата. Само след десет дни- от 23 до 27 юни,  в Русе е финалният турнир за определяне на шампиона на България за тази възраст.


Снимка: balkan-basket