Грета Ганева е известен адвокат, експерт е в областите „Право на Европейския съюз“, „Правораздаване“ и „Публична администрация“. Възпитаник е на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 


Участва в няколко големи антикорупционни разследвания, които разтърсиха българското общество. 


Грета Ганева и съпругът й имат три деца. Семейството е силно привързано към християнската вяра и ценности. Откакто децата пораснали, тя и съпругът й намират повече време за общото им хоби – лов.


Адвокат Ганева е кандидат за народен представител от „Демократична България“ за изборите на 11 юли.


Адвокат Ганева, защо юрист от Вашия ранг оставя кариерата си, за да влезе в политиката?


В дългогодишната ми практика като адвокат аз представлявам гражданите и юридическите лица, за да защитим техните интереси и основни права. Народният представител представлява не отделен гражданин или фирма, а цялото общество и обществения интерес – те трябва да са приоритетът му. За нашето общество днес основен приоритет е възстановяването на държавността, за да може държавата да работи в интерес на всеки гражданин, а не в интерес на онези, които са я превзели. 


Свикнахме да гледаме посредствени хора, които се домогват до власт и след това рязко забогатяват. Време е да сложим нещата на правилните им места. Време е в политиката да влязат личности, които имат какво да дадат, а не да вземат. Старият библейски принцип казва, че по-добре е да даваш, отколкото да вземаш.


Какъв е Вашият личен опит в сблъсъка с държавата?


Ето един случай: парламентът беше принуден да промени Семейния кодекс в частта „Произход“, за да защити по-добре правата на родителите и на децата при припознаване. Дотогава имаше големи празноти в закона. Промяната обаче не стана по лекия начин. Стана, след като с мои клиенти постигнахме решение на Европейския съд по правата на човека. Това решение задължи България да направи промените, както и всички съдилища в страната да променят практиката си. 


Да, това е мой принос към националното ни законодателство. 


Парламентаристите досега рядко се интересуваха от аргументи. През годините направих много опити да обяснявам, да убеждавам, да мотивирам необходими законови промени. Най-често без успех. Затова реших, че като не мога да работя за промяната отвън, трябва да работя за промяната отвътре. Законът трябва да е справедлив и еднакъв за всички, защото формира обществената представа за справедливост.


Как се включихте в антикорупционното разследване, известно като „Осемте джуджета“?


Това антикорупционно разследване показа пред всички вътрешните механизми на корупцията с имена, позиции и интереси, сиреч как работи корупцията в една от системите на държавата. Защитавам основния потърпевш и неговия бизнес, създаден още през 1991 г. Става дума за опит за кражба на успешен бизнес и за нарушаване на права и на върховенството на закона. Своеобразен успех е, че напълно законосъобразно принудихме охранителната фирма „Делта гард“ да отстъпи и от двете производствени бази на клиента ми. Това беше първото и най-важно, за да може бизнесът да работи, независимо от продължителността на съдебните производства. Според колегите аз съм „уволнила“ Петьо Еврото. Според мен обаче „джуджетата“ се трансформираха, но продължава да ги има. Това ме мотивира допълнително да стана част от законодателния орган, за да внеса промени в правната уредба, така че подобни схеми да не могат да съществуват.


Предишният парламент живя само 9 дни. Вредно ли е според юриста Грета Ганева да има толкова често избори?


Изборите са същинската изява на демокрацията. Какво по-добро от това гражданите да участват пряко в политическия процес! Вярвам, изборът им ще става все по-отговорен. Ако през април вотът беше в много голяма степен „протестен“, както казват коментаторите, очаквам сега да е повече избор на идеи, платформи, политики и личности, чрез които гражданите да бъдат действително представени.  


През краткия период на 45-ото Народно събрание законодателят все пак успя да промени изборните правила и се надявам този път изборът да е по-свободен и честен. „Демократична България“ разработи  платформата "Ти броиш" точно затова – да бъде опазен вотът от порочните практики на манипулиране и изкривяване на резултата. 


А и местните избори в Ботевградска община показват, че промените в правилата са били правилното решение. Вижда се също, че с всеки изминал ден досегашните управяващи губят позиции. Скромното ми мнение е, че на предстоящите парламентарни избори те ще претърпят крах. И той ще е най-високият им резултат занапред. България повече няма да е същата, ще става все по-демократична.


Защо се кандидатирате за народен представител от „Демократична България“?


Макар и кратък, предишният парламент имаше дух на промяна. Видях решителността на „Демократична България“, множеството законопроекти, които депозира, и хигиената на отношенията - без никакви компромиси. Преди климатът в Народното събрание беше друг, нямаше с кого да говоря на един и същ професионален език, нямаше юристи дори за да попълнят състава на правната комисия. Сега в отбора на „Демократична България“ срещнах колеги, към чиято личност, квалификация и опит изпитвам респект. Има смисъл да вложа целия си потенциал и съм готова. Искам „доверие на кредит“ от избирателите и поемам отговорността да заслужавам тяхното доверие с всяко свое действие.


Коя ще е първата Ваша законодателна инициатива в следващия парламент?


Сред първите ще бъдат изменения относно извънредните производства в специализираните съдилища и прокуратура; Висшия съдебен съвет и Главния прокурор – правосъдието трябва да е наистина изкуство на справедливото и доброто. Системата трябва да работи в името на народа – с тези думи започва всяко съдебно решение.  Системата не трябва да работи в името на една шайка джуджета например. 


В много действащи закони, приети от управляващите през последните 10 години, има противоречия и празноти.  Те вероятно са резултат или на некомпетентност, или на лобизъм. Трябва да поправим и това „наследство“. 


Важно е законите да гарантират, че държавата е социално чувствителна. И това е  още по-необходимо сега, в пандемията, която води и до обедняване. Свобода – законност – модернизация не са обикновени думи в посланието ни към гражданите, а са принципите, които ще подобрят качеството на живот на обществото и всеки човек.


Кандидат за народен представител сте в София област. Познавате ли проблемите на района, как ще помогнете за разрешаването им? 


Хората в София област са почтени и добродетелни, както повечето хора в България. Всеки конкретен проблем тук има общ произход с подобни проблеми на други места в страната. Коренът най-често е в законодателната уредба заедно с възможностите за корупция и безстопанственост. Ще ви дам за пример проблема с водоснабдяването от яз. Бебреш. Голяма част от проблема се дължи на безстопанственост на национално ниво – държавата си е създала дружество, което плаща за ремонти на язовири, но се оказва, че става дума за схема за източване на пари. Плаща милиони, а „ремонтираните“ язовири са празни. 


Всички знаят, че ВЕЦ-ът на яз. Бебреш е свързан с бизнесмена Златев. Но да сте чули за санкции, когато ВЕЦ-ът използва язовирна вода за производствени нужди извън правилата? Ето така действа системата досега – общите ни ресурси изтичат в интерес на някой дерибей, при това напълно законно, защото дори и правилата си е поръчал.


В същото време цената на водата се повишава с мотива „много течове по мрежата“, т.е. колкото повече течове и безстопанственост, толкова повече пари за ВиК - дружеството. Кой истински добър стопанин може да си позволи подобна абсурдна икономическа логика? Някой винаги плаща сметката и досега това сме ние – ето така обедняваме все повече, а младите бягат в чужбина.


Какво искате да кажете на хора в София област?


Не се страхувайте! Машинният вот няма да позволи манипулация. Без хартия търговците на гласове не могат да откраднат резултатите. Всеки може да се освободи от страха – ГЕРБ повече няма да управлява.


Гласувайте! Изберете кандидатите, които ви вдъхват доверие и надежда. 


„Демократична България“ насърчава преференциалния вот за разлика от всички други партии. Дори и тези, които се обявяваха за уж мажоритарни избори. С преференциите предимство има не партийна подредба на листата, а гласът на избирателя. Затова, гласувайте активно и свободно за „Демократична България“ с номер 23 в бюлетината. Преференцията за мен е 102. 


Благодаря ви, че на 11 юни ще излезете и ще гласувате!


Цялото интервю четете в настоящия брой на в-к „Ботевградски вести плюс“


Купуването и продаването на гласове е престъпление!