През тази седмица кметът Иван Гавалюгов е провел среща с ръководството на Спешна помощ в Ботевград, за да чуе лично какви са причините за недоволството на екипа срещу подготвяното разделяне на Центъра за спешна медицинска помощ на два центъра: София град и София област.


„Посетих филиала на Спешна медицинска помощ в Ботевград. Проведох доста съдържателен разговор с д-р Катя Лучкова, която ми разясни всички проблеми, разбира се, от нейна гледна точка. Стигнах до извода, че проблемът на ниво Министерство на здравеопазване е личностен. И респективно работещите във филиалите на Спешна помощ, които са 13 в Софийска област, настояват да си запазят техния ръководител, от когото са доволни. Т.е. проблемът не е структурен, проблемът е персонален, личностен. Чрез структурни промени се цели осигуряване на възможност за смяна. Това е моят прочит на нещата от направените проучвания по тази тема“, обясни кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии. 


По отношение на това дали ще се подобри, или влоши услугата във филиала на Спешна помощ, ангажимент и отговорност е на Министерството на здравеопазването коя ще е оптималната структура, чрез която ще се извършва най-адекватната спешна медицинска помощ на населението в страната и в частност на жителите на Софийска област и община Ботевград. Това каза още той.


„По време на срещата с екипа на Спешна помощ в Ботевград научих неща, които не съм знаел относно организацията и дейността на филиала. Не успях, нито от разговора с д-р Лучкова, нито от разговора с д-р Гелев – директор на Центъра за спешна медицинска помощ – София, в крайна сметка, да разбера кога ще започне ремонтът на помещенията на Спешна помощ в Ботевград по проект към Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 год. Бенефициент е Министерството на здравеопазването. Програмата изтича, а все още няма открита процедура за избор на изпълнител. А основният проблем, освен кадрови, е и състоянието на материалната база. Към настоящия момент Община Ботевград не е предприела никакви действия по интервенция в Спешния център, защото се очаква въпросният основен ремонт“, съобщи още кметът Гавалюгов.