Прокуратурата в Етрополе е обвинила мъж за организиране на схема за купуване на гласове чрез застъпници.

От държавното обвинение информираха, че при претърсване на жилището на обвинения са били намерени над 60 декларации на застъпници на политическа партия, при малко над 20 изборни секции в общината.

Свидетел е потвърдил по време на разпит пред съдия, че във вторник е трябвало да получат обещаните пари.


Здържаният е на около 35 години, представител на фирма за бързи кредити и е осъждан за шофиране без книжка, обяви на брифинг прокурор Христо Христов.

На гражданите, декларирали съгласие да бъда застъпници на политическа партия, им били обещавани по 50 лв, ако гласуват за същата. Сумата трябвало да получат на 6 юли.

Откритите декларации са били попълнени с данни на граждани от Етрополе и с. Малки Искър, като те са и подписани от тях.

От партията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков "Българско лято" на практика съобщиха, че мъжът, задържан за купуване на гласове в Етрополе, е обвинен, че го е правил за тяхната формация.
"Прокуратурата продължава с политическия натиск и тормоз. Единствената партия, която попада под ударите им продължава да е "Българско лято". Това показва, че страхът расте, а нашата победа – наближава", пишат от дебютиращата на тези избори партия.
От "Българско лято" твърдят, че са единствената партия, която не е плащала и няма да плаща за застъпници. Според партията прокуратурата се опитва да ги спре с манипулации и неверни твърдения.