Ако искаме да модернизираме страната, трябва да осигурим качествено образование и здравеопазване за българските деца, казва кандидатката за народен представител 


Подадохте сигнал за участие на деца в предизборната кампания на ГЕРБ в Своге. Защо, България няма ли по-големи проблеми? 


Защото става дума за деца! Няма нищо по-голямо от децата. Използването им за пропаганда не е нито законно, нито морално. Законът, поне на хартия, забранява въвличането им в политическа агитация. Това е преградата срещу политическата злоупотреба с децата, докато още изграждат своите представи за света.


Темата е чувствителна за мен, защото съм учителка и майка. Когато получих сигнала, можех да направя само едно – да го изпратя на институциите.


Защо учител, майка и актриса иска да бъде и политик?


Ако вярваме, че всеки трябва да е егоистичен и самолюбив, получаваме политици със същите качества. Но повечето хора сме устроени да се грижим според силите си не само за себе си и семейството си, а и за други, понякога непознати, хора. Това е нормалното ни човешко поведение, което ни прави общност. 


С ирония наричаме политиката „театър", обидно за театъра или обидно за политиката е?


„Театрото“ в политиката най-често значи преструвката и лъжата в политиката. Ако погледнем от друг ъгъл, театърът е възможност публиката да види това, което политиката се опитва да скрие. Например да изобличи алчната власт, несправедливостта, мерзостта. Някои политически представления не са обикновен театър, а направо цирк.


След като сме се заговорили за театър и политика трябва да спомена, че един от любимите ми драматурзи е Бертолт Брехт. И ще си позволя да го цитирам: „Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Хората не се осъзнават, че проституцията, изоставените деца, най-големите крадци, лошите политици и корумпираните лакеи на национални и мултинационални компании се раждат тъкмо поради политическо невежество.“ 


Ако влезете в парламента, какви са първите законодателни идеи, които бихте предложили?


Българското образование има спешна нужда от модернизация, за да влезе в крак с времето и да догони децата на 21-ви век. Реформата в образователната система ще създаде бъдеще за страната ни. Образованието и здравето дават потенциал за развитие на всеки човек. Иначе само да си говорим за демография са празни приказки на други партии. 


Казвате, че досега децата не бяха кауза на държавата. Какво трябва да направи държавата за децата?


Ще кажа пак, че съм учителка. Децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование се  нуждаят от подкрепа за тяхното личностно развитие. Тя трябва да съответства на техните индивидуални образователни и емоционални потребности. Това изисква физическа, психологическа и социална среда, която отчита съвременния свят, в който те живеят. За българското образование информационните технологии, иновациите и интерактивността още са екзотика, но децата отдавна са в дигиталната ера. Пускането на телевизор в детската градина не е иновация. Липсата на адекватно детско здравеопазване е политически позор.


Има нужда от национална стратегия за детето, но такава няма. Дебатите по тази тема бяха превърнати в демонстрация на некомпетентност и, още по-лошо, те показаха, че предишните управляващи, а и част от опозицията, третират детето като движима вещ.


Наскоро имаше пореден протест с искане за нова национална детска болница. Защо, според вас, обществото трябва да протестира, за да получи детска болница?  


Идеята за национална детска болница обединява исканията на лекари, родители и  специалисти. Тези искания казват на властта, че руината, отредена за детска болница, не отговаря на нуждите за съвременно детско здравеопазване. Впрочем по стените на изоставения строеж има графити - вероятно написани от младежи, и те гласят „Фарс“. Идеята да се пропилеят 100 млн. лв. за лоша болница е фарс.


Фарс е отношението на държавата към детето. Няма качествена болница, няма политики за детето, партиите от статуквото си играят със страховете на родителите и на цялото общество. Държавата абдикира от задължението си да създаде среда, която защитава най-добрия интерес на децата. Включително условия за качественото лечение.


Как Вие, от „Демократична България“, ще убедите хората да ви се доверят? 


С адекватни действия и качествено законодателство. Налага се да се борим за нормалност и да догонваме другите в ЕС заради действията и бездействията на властта в продължение на години. За краткия живот на предишния парламент внесохме 15 законопроекта, с които искаме да премахне много пречки пред нормалното развитие на обществото. За съжаление, времето не стигна, а волята на мнозинството не позволи да има истински дебати по тях и всички те да бъдат приети. 


Трудно, но успяхме да върнем правото на българите в чужбина да гласуват без умишлено поставените спънки. Тези българи не са абстрактни, нито са опасност, както се опитаха да ни внушат бившите управляващи – те са децата ни, които избягаха. И могат да се върнат, ако видят тук възможности да се развиват.    


България има нужда от реформи в почти всяка област на публичния живот. Модернизация е едно от ключовите послания на „Демократична България“. Тя стъпва върху законността – еднаква за всички, и се базира на свободата на всеки човек да развива своя потенциал и потенциала на страната ни.


Доверието се печели с професионализъм и с почтеност. Кандидатите на „Демократична България“ са доказани авторитети далеч преди да влязат в политиката. В листата има юристи, икономисти, учители, лекари, ИТ специалисти. Знаете ли, че предишното мнозинство дори не можеше да попълни състава на парламентарната правна комисия с юристи. И резултатът е видим – нискокачествени закони, с които държавата отваря широко вратите за корупция. 


Да, страната ни може много повече – с номер 23 в бюлетината, за „Демократична България“. 


А ако София област ми даде доверието си, преференцията е 107.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!