Предстои засаждането на 11 дръвчета – сребролистна липа, по благоустроения бул. „България“. Това съобщи в отговор на наше запитване Константин Константинов, който ръководи отдел „Чистота и благоустрояване“ в общинско предприятие БКС. За първи път при засаждането на дръвчета в Ботевград ще бъде изпробвана иновация за ограничаване на кореновата система. Това става със специални, огъващи се плоскости. Те се поставят преди засаждането на дървото и не позволяват на кореновата система да расте настрани, а да проникват дълбоко в земята. „Дали тази иновация ще бъде на сто процента ефективна, ние сме длъжни да опитаме. Не става дума за влагане на сериозни средства, около 20-30 лева е цената на един ограничител“, съобщи още Константин Константинов.


Попитахме ландшафтния архитект за мнението му за отсечените дървета по булеварда. Ето какво обясни той: „Когато се прави нещо ново, трябва да се провери кое дърво е на предела на своите възможности. Конкретно големият чинар, отсичането на който породи противоречиви мнения, беше разрушил настилката, бордюрът също беше засегнат. При положение, че са му подсечени корените, дървото става опасно. В близост до него минава и водопровод. Чинарът стига определени размери и наистина става опасен. При последния силен вятър в Ботевград бяха изпочупени много клони на чинари, и то дебели клони. Добре че не бяха нападали по пътя, а в зелените площи. Тези дървета се развиват добре, когато са в естествения си ареал, а не в градска среда. Тук почвите са антропогенни с много лош химичен и механичен състав – глина, камъни, строителни отпадъци и т.н., всякакви неща има в тях. При тези неблагоприятни условия, а още повече в градска среда, могат да възникнат болести по дърветата – да загният отвътре например. Ако дървото достигне до водонепропусклив слой, те спират да растат, а корените избиват нагоре.“.     


Обществените  зелени  площи, които трябва да се засаждат и поддържат от БКС, непрекъснато се увеличават. Към момента не може да се каже каква е тяхната обща квадратура. Тя ще стане ясно след паспортизацията им, която се извършва в момента и за която е необходимо време. 50 декара е само градският парк, съобщи специалистът.


По негови суми броят на цветята, които се засаждат на сезон, варира между 12 000 и 14 000. Изпълнението на тази дейност отнема близо месец, ако метеорологичните условия са подходящи за работа. Етапите, предхождащи самото засаждане, са заснемане на площта, ако тя е нова и не е заснета, изготвяне на идеен проект, поне три различни варианта, от които се избира най-подходящият. Стремежът е при всяко едно ново засаждане да се постигне подходяща комбинация между цветя и багри. След изготвяне на идейния проект се пристъпва към избор на доставчик на растения, тъй като и те планират своето производство според постъпилите заявки. Основните критерии за избор на доставчик са: предлагане на голямо разнообразие от растения, изгодна цена и благоприятна /поетапна/ доставка. Това сподели за своята работа началникът на отдел “Чистота и благоустройство“ в БКС.


Сред летните растения, вече засадени в обществените площи, има агератум, петуния, тагетес, бегония в различни багри, цирерария – сребристо многогодишно растение, което се засажда за първи път от 20 години насам.  


В отдел „Чистота и благоустройство“ работят общо към 42-ма човека – началник на отдела, двама организатори по озеленяване, шофьор и работници. „Основният проблем, с който се сблъскваме, е липсата на преки изпълнители. Няма достатъчно обучени кадри в сферата на озеленяването. Изискват се познания за всяка една от дейностите, било окопаване, пръскане с препарати, засаждане, подрязване, подхранване. Всичко това изиска методическо ръководство и методически надзор“, каза пред наш репортер Константин Константинов. Понякога се налага работниците по чистота да помагат на озеленителите при създаване на нови зелени площи, за поддържане на съществуващите, сезонна подмяна на цветна растителност, текуща подмяна на дървесно-храстова растителност и т.н.


Друг съществен проблем е, че гражданите не винаги проявяват разбиране и търпение към работата на хората от отдела. Имало е случаи, когато от блокове са хвърляли стъклени бутилки върху косачите, които си изпълняват служебните ангажименти, и то извън регламентираните в Наредба №1 часове за почивка. Често пъти около беседките и пейките е пълно с отпадъци и обелки от семки… Но има и добросъвестни ботевградчани, желаещи да помагат и да бъдат полезни. Константин Константинов даде пример с мъж, живеещ близо до парка, който редовно коси определена площ от него и искането му към БКС било тревата да се прибира навреме.