Дом за възрастни хора „Д-р Адриян Атанасов“ - Ботевград и Фондация „Четири лапи“ си партнират по проект „Животни помагат на хора“. Неговата цел е да промени нагласата към бездомните и безпородни животни, показвайки каква важна роля могат да имат те в живота на хората. 


Проектът включва различни направления, като в рамките на това споразумение се работи по едно от тях - „Подпомагани от животни дейности“. Сесиите са насочени към  подобряване на био-психо-социалното функциониране на възрастните хора чрез: Стимулиране на двигателната активност и подобряване на физическото благосъстояние; Подпомагане на психичното благополучие и изграждане на алтернативни стратегии за справяне; Развиване на умения за позитивни отношения със значимите други (семейство, приятели, близки).


Направлението съдържа шест теми, които се реализират в няколко сесии през периода юли – септември. Екипът е съставен от специално подготвено куче, водач на кучето и психолог. Кучетата-терапевти са безпородни и специално обучени за работа с хора.  


Дейностите са изцяло финансирани от фондацията и са насочени към подобряване на благосъстоянието както на животните, така и на хората.


„Четири лапи“ стана първата организация, която стартира международна програма за асистирана терапия с помощта на кучета, (Animal Assisted Intervention), в която бивши бездомни кучета биват избрани, обучавани и сертифицирани от експерти в сферата, за да ги превърнат в успешни кучета-терапевти. Такива са Смайли, Шоко и Кая. Смайли е първото куче-терапевт на „Четири лапи“ в България. Както подсказва името му, винаги носи усмивка. Шоко усеща, когато човек е тъжен или радостен и е готов в тези моменти да бъде до теб. Кая е най-новото попълнение в екипа. Сред приятелите на трите четириноги вече са и възрастните хора от Дома в Ботевград 


Направление „Подпомагани от животни дейности“ стартира през 2020 год., като част от проекта „Животни помагат на хората“. Дългосрочната му цел е мотивация и/или обучение на хора от различни възрастови групи, преминаващи през различни трудности в определен момент от живота им. 


В рамките на тази програма, фондацията работи в  партньорство със сдружение „Отвори очи“. Освен обучителен модул на територията на партньорската организация (в случая - терапевтична общност), Програмата включва и осиновяване на бездомно куче със съдействието на екипа на „Четири лапи“. Възрастните хора от Дом „Д-р Адриян Атанасов“ – Ботевград харесват тази идея, а един от обитателите е заявил готовност да закупи къщичка за осиновеното кучето.   


Стремежът на „Четири лапи“ е да се приложат в България добрите европейски и световни практики в сферата на подпомаганите от животни интервенции, които вече десетилетия са важна част от дейностите, подобряващи състоянието на деца и възрастни с различни проблеми по света.