Група ГЕОТЕХМИН участва в проекта на в. „24 часа“ Бизнес хонорис кауза със своята Благотворителна програма „Българските добродетели“. Публикуваме по-долу част от текста от вестника, за да информираме нашите читатели за инициативите, които се реализират в региона на Етрополе и Средногорието.


В началото на юни Джена Иванова, която живее в с. Чавдар със съпруга си от 2008 г., разбира за нова инициатива на общината, получила подкрепа по Благотворителната програма „Българските добродетели“ на четири дружества от Група ГЕОТЕХМИН – „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД – ремонт и обзавеждане на здравен кабинет и осигуряване на безплатни медицински прегледи от специалисти за жителите на община Чавдар.
Здравният кабинет е на удобно място в центъра на селото - на първия етаж в сградата на пощата. Необходимо е само предварително записване и може да отидеш при офталмолог, гастроентеролог, ендокринолог, невролог, педиатър, да си направиш различни изследвания с ултразвук и ехография.
Джена е сред 400-те прегледани жители от община Чавдар през юни и юли т. г.  „Кабинетът е много хубав, докторите бяха много вежливи. Има много хора, които не могат да пътуват, защото не могат да си позволят. Би било хубаво тази социална инициатива за хората от с. Чавдар да продължи“ – споделя Татяна Николова, която работи в местното читалище. Пенсионерката Анка Нешкова е радостна, че има рецепта за очила. „Голяма благодарност, защото, особено ние бабите, нямаме и превоз. И чакането също е проблем“.
Според д-р Стефан Димитров,  ендокринолог в МБАЛ „Пирдоп“ и един от лекарите в екипа, ангажиран с профилактичните прегледи в Чавдар, пациентите са доволни, че лекарите идват при тях. „От 2007 г. съм в болницата в Пирдоп. Пациентите идваха, но тук им е много по-удобно, отколкото да чакат там. Сега, с предварително записване, в Чавдар чакат много по-малко и не им се налага да пътуват, защото за някои транспортът също е проблем“ – споделя д-р Димитров. Проектът за здравен кабинет не е най-мащабният от програмата за корпоративна социална отговорност на Група ГЕОТЕХМИН, но има широк отзвук сред местните хора.
Как започва всичко? През 2020 г., когато светът е връхлетян от пандемията от Covid-19, проф. Цоло Вутов се обърна към общините в района на дейност на най-голямото дружество – „Елаците-Мед“ с предложение да се подпомогнат социално значими за местното население проекти. Четири дружества от Група ГЕОТЕХМИН - „Геотехмин“ ООД, „Елаците-Мед“ АД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД – подписаха споразумения по „Българските добродетели“ с пет общини – Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч и Златица.
На 2 юли т. г. пред сградата на Многопрофилна болница за активно лечение „Проф. Д-р Александър Герчев“ в Етрополе беше извършен водосвет за приключилия ремонт на покрива на болницата. Значението на здравното заведение за Етрополе е голямо, но освен местни хора в болницата се диагностицират и лекуват пациенти от общината и от други здравни райони – Ботевград, Правец, Златица, Ябланица и Тетевен.
Другият голям проект в община Етрополе, осъществен по „Българските добродетели“, е ремонтът на парната инсталация и преминаването от отопление с котли на дизелово гориво на газ, както и редица други придобивки за учениците от СУ „Христо Ясенов“ – най-голямото по сграден фонд и трето по брой ученици училище в Софийска област. Изградена е и парна инсталация в сградата на общежитието, в което живеят 47 възпитаници на Футболна академия „Христо Стоичков“, които са сред 730-те възпитаници на СУ „Христо Ясенов“. 
Програмата „Българските добродетели“ в подкрепа на общините продължава. В реализирането на отделните проекти участва висшият мениджмънт, а служители на компаниите са част от екипите, правят мониторинг на изпълнението и са ангажирани с развитието на нови проекти за следващите години. Даренията по програмата имат дълготрайни резултати и именно това е целта на инициаторите на програмата.