Тази година акцентира върху 1 340 години българска държава


По случай 1 ноември – Ден на народните будители, Областна администрация Софийска област организира за четвърта поредна година конкурс за есе и рисунка под надслов „Мисия Будител“. В него могат да участват учениците от училищата в Софийска област.


Тази година се навършват 1 340 години от основаването на българската държава. Затова акцентът на есетата и рисунките е върху величието на българската държава, върху личностите, които са я изградили и продължават да я градят, върху създадената през вековете книжовност и пазителите на духовността и в най-мрачните за държавата и нацията ни времена. Хиляда триста и четиридесет години нашата нация е раждала будителите, заради които днес стоим достойно на картата на Европа и света и имаме принос в световната култура и наука.


Нека за пореден път да отдадем почит и уважение към великите ханове, князе и царе от нашата история – хан Аспарух, княз Борис I, цар Симеон, цар Иван-Асен, цар Иван Александър, княз Александър Батенберг и др.


Да си спомним откъде тръгва българското Възраждане и кой създаде нашата азбука, нашата литература, кои са личностите, които пазиха устоите на църквата – Паисий Хилендарски, Иларион Макариополски, Черноризец Храбър, Иван Вазов, Димчо Дебелянов и др.


Да не забравяме битките, донесли слава на българската армия – битката при Клокотница, битката при Сливница, битката при Ахелой и много други.


Да почетем героите, чиято саможертва донесе свободата на България – Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Захари Стоянов, Панайот Волов и др.


Нека с перо и четка почетем, както славните българи от близкото и далечно минало, така и техните наследници днес – съвременните будители. Кои са те? В кого откриваме онзи 1 340 – годишен български дух и непримиримост?


Нека духовната сила на нашата древна нация бъде вашето вдъхновение за най-хубавите есета и картини.


В тази връзка, моля, за Вашето лично съдействие за провеждането на конкурса, чрез популяризиране на приложената информация.


Условията на конкурса


Тема на есето: „Мисия Будител“


Учениците от 5 до 11 клас представят есе.


Учениците от 1-4 клас участват в конкурса с рисунка, посветена на Деня на будителите


Предвиждат се награди в следните категории:


1-4  клас – ще бъдат отличени и наградени 15-те  най-добри рисунки


5-7 клас – първа, втора и трета награда за есе


8-11 клас – първа, втора и трета награда за есе


Ще бъде връчена награда и за училище с най-много участници.


Срок за изпращане на есетата и рисунките: 20.09.2021 – 25.10.2021 г.


на адрес: гр. София 1000, бул. „Витоша“ 6, Областна администрация на Софийска област – за конкурса „Мисия Будител“, или на електронна поща: press@sofoblast.bg


Победителите ще бъдат обявени на 1.11.2021 г.


Лице за контакт: Ваня Костадинова – тел: 02/9301802