Областна администрация на Софийска област организира традиционния конкурс за есе и рисунка, по случай 1 ноември – Ден на народните будители, между учениците от училищата в Софийска област, под надслов „Мисия Будител“.


"През 2023 година се отбелязват бележити годишнини, свързани с исторически събития и видни български личности. Сто и осемдесет години се навършват от рождението на Георги Бенковски, 120 години от гибелта на Гоце Делчев, 110 години от края на Балканската война, 180 години от рождението на Петко Каравелов, 150 години от обесването на Васил Левски, 210 години от смъртта на Софроний Врачански. Акцентът на есетата и рисунките тази година ще бъде върху живота и дейността на тези видни личности", съобщават от Областната управа.


"Нека отдадем почит на тяхното дело, направило България свободна, независима и просветена. Ще уважим и делото на всички Будители, които обикаляха всеки град, село и кътче на страната, за да разпространяват нашата писменост, книги, вяра. Да си спомним откъде тръгва България и през какви славни битки и времена преминава, за да се гордеем днес, че сме наследници на велика европейска цивилизация. Нека духовната сила на нашата древна нация бъде вашето вдъхновение за най-хубавите есета и картини", призовава ръководството на Софийска област. 


От Областната управа съобщиха още, че писмата с условията и регламента на конкурса вече се изпращат до общинските власти и училищата в Софийска област.