В конференцията взеха участие изпълнителният директор на  Геотехмин Доминик Хамерс и Мила Манчева – директор на СУ „Христо Ясенов” 


На 5 октомври се проведе втората национална конференция „Бизнесът и регионите – Трансформацията“, организирана от Българската стопанска камара и списание BGlobal.
В нея взеха участие топ мениджъри от предприятия в минната индустрия и металургията. Сред тях бе и Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“, който разказа за постиженията на Група ГЕОТЕХМИН в сферата на зелената икономика.
Допълнително, организаторите бяха поканили и Мила Манчева, която сподели пред присъстващите за реализираните проекти в СУ „Христо Ясенов“ с подкрепата от четирите компании – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг.


Ето какво каза тя пред участниците в Конференцията:


Имам удоволствието да представя на днешния форум едно училище в полите на Стара планина – отдалечено от районите на големия бизнес, но в същото време само на 80 км от столицата. Едно училище, чийто екип се радва на отлични взаимоотношения с най-голямата стопанска организация за региона – „Елаците-Мед“ АД.
Пред Вас е СУ „Христо Ясенов“, град Етрополе – 76-годишна история, традиции и развитие в едно цяло.
Горда съм, че мога да отразя взаимоотношенията ни с един такъв стратегически инвеститор както за района на Етрополе, така и за България – „Геотехмин“ ООД и неговото дружество „Елаците-Мед“ АД.
Така през 2012 г. се поставя началото на програмата за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност“.  Дарени са общо над 10 000 книги от световната и българската класика, в традиция се превръщат регионалните конкурси за рисунка, литературна творба, презентация, макет – „Родният край в моите очи“, „Мечта за свобода“, „Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край“, „140 години Свобода. Героите и събитията от моя роден край“, „Магията на производството. Рудодобивът – познание и бъдеще“, „Бъдещето на човечеството“.
Създадената през декември 2018 г. от проф. дтн инж. Цоло Вутов благотворителната програма „Българските добродетели с участието на дружествата Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД“, разтваря врати за нуждите на общините и на училищата.
В съзвучие с този приоритет дружествата от семейството на Геотехмин извършиха качествен ремонт на парната инсталация в училището като за отопление вече се използва газ, а не нафта. Инсталацията е направена на съвременен принцип и се постига желаната температура във всички помещения. Изградена е и парна инсталация в сградата на общежитието. Поставени са нови радиатори с термовинтили, хидро- и топлоизолацията на корпуса, инсталирани са 4 влагоуловителя – също енергийно ефективно решение. Във физкултурния салон е подменена подовата настилка с дъбова и редица други подобрения.
С участието си в проект „Преход към кръгова икономика чрез компостиране в домакинствата и в пилотни училища в община Етрополе“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, учениците придобиват знания и навици за компостиране, за ползата от опазването на околната среда, за вредата от образуването на все повече отпадъци и за необходимостта от съхраняване на „зелените“ кътове в градските и училищните пространства. В двора на училището бяха засадени нискостеблени храсти и цветя.
С подкрепата на дамите от Инър Уил – Етрополе, се засадиха и 24 броя дръвчета, за които учениците продължават да се грижат.
Учениците ни са участници и в програма на платформата „Гората.бг“, като ежегодно засаждат в района на Етрополе дарени от стотици фирми дръвчета.
И още:
Етрополе е общински център, но е изолиран от големите развити селища. Именно затова за нашите деца и младежи, които имат същите смели мечти като своите връстници, полагаме повече грижи и усилия. Тази наша мисия се подкрепи и от нашите сподвижници от Геотехмин, които видяха в едно момиче талант, емоция, старание и успехи и го номинираха за кампанията „Отличниците на България“.
Етрополе е и град на талантите. Това са нашите деца, поети, спортисти, танцьори – търсещи себе си млади момичета и момчета, на които ние дължим грижа за тяхното успешно бъдеще!
Почетният знак „Христо Ясенов“, който връчихме на проф. дтн инж. Цоло Вутов, е един малък знак за нашата благодарност и оценка за обществено значимите дейности, които фирмите от семейството на Геотехмин подкрепят. 


Изказването на Мила Манчева беше демонстрирано паралелно със серия снимки и друг видеоматериал на видеостена. Присъстващите имаха възможност нагледно да видят направеното, сравнено с миналото състояние на нещата в училището.


Подробна информация за конференцията може да намерите на следния линк: https://bglobal.bg/105334-%D0%97%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0?fbclid=IwAR0D_xFLf7V3j9gGh7hl3c9eUH03AtyQsrzVipRZpRgrMMm3OaeJe5baOvY


Изказванията на Доминик Хамерс и Мила Манчева проследете на линка във Facebook:


https://www.facebook.com/BusinessGlobalMagazine/videos/200503812175374