Творби на майстор-дърворезбар Димитър Христов от село Боженица преминаха с успешно и през трите етапа на селекцията за участие в Седмото международни биенале на църковното изкуство. Той се представи с: дърворезбено пано Свети Георги; Детайл от владишки трон; две табла с фотоси на иконостасите в църквите “Света Троица“ в Етрополския манастир и манастира “Света Троица“ във Велико Търново. 


Тази година биеналето беше посветено на 30-годишнината от основаването на Православния богословски факултет към Великотърновския университет. Организатори на форума са Катедра „Църковни изкуства“ към висшето учебно заведение и Община Велико Търново. Като партньори се включиха Съюзът на българските художници, Представителството на СБХ във Велико Търново, Великотърновска митрополия и други. 


Селекцията преминаха 91 участници с общо 173 творби. От тях 52-ма от България и 39 от чужбина – Гърция, Румъния, Северна Македония, Австрия, Русия, Украйна и други държави. 


Всички творби бяха подредени в изложбени зали “Рафаел Михайлов“ в старопрестолния град. Експозицията предизвика голям интерес сред великотърновските ценители на изкуството. 


Творбите ще бъдат включени в двуезичен електронен каталог - на български и английски език, част от националния референтен списък с научни издания, който ще бъде достъпен на сайта на Великотърновския университет. Академичното списание е на Университетското издателство "Св. св. Кирил и Методий" с международна редакционна колегия, на която главен редактор е проф. д-р Миглена Прашкова, председател на журито. Биеналето ще завърши с издаването на този каталог, съобщават медии, отразили културното събитие. 


Снимка: Коко Пиронски