Няколко български инвеститори, предвождани от бившия шеф на "Лукойл България" Валентин Златев, ще строят луксозен петзвезден хотел в африканската държава Танзания. Това става ясно от публикация на Global Travel Industry News и репортаж на местна телевизия, съобщава сайтът "Медиапул".


Хотелът ще е под бранда на германската верига "Кемпински", а планираната инвестиция е 72 млн. долара.


Освен Валентин Златев в делегацията, посетила Танзания през септември, са били още бившият министър на туризма Николина Ангелкова и изпълнителният директор на "Тера Тур Сервиз" Лъчезар Тодоров, става ясно от публикуваните снимки.


Българската делегацията е била водена от Аюб Ибрахим, който е главен изпълнителен директор на международната конференция по туризъм и инвестиции Мавриций - Великобритания.


Те са имали срещи с министъра на природните ресурси и туризъм на Танзания д-р Дамас Ндумбаро в столицата Дар ес Салаам и с Кътбърт Нкубе, председател на Африканския съвет по туризъм.


Плановете са строителството на Kempinski resort да започне през януари 2022 г. Той ще се намира в Тарангире в северна Танзания, където са езерото Маняра и парковете за диви животни Нгоронгоро и Серенгети.


Към момента няма официална информация от Валентин Златев и Николина Ангелкова за плановете им за бизнес начинанието в източноафриканската държава. От публикацията не става ясно дали и Ангелкова ще участва в инвестицията на хотела.


Валентин Златев е сред най-големите хотелиери у нас. Туристическата му компания "Тера Тур Сервиз" е собственик на седем хотела - един в Правец, пет на морето и на 5-звездния в центъра на София "Хаят Риджънси", издигнат на мястото на бившия хотел "Сердика".


Николина Ангелкова коментира пред "Медиапул", че е участвала в международния форум за инвестиции в туризма по покана на Африканския борд по туризъм. От думите ѝ стана ясно, че тя регулярно взима участие в подобни форуми, като уточни, че от 16-17 септември 2021 г. е участвала и като говорител в Световния туристически форум - "A World for travel" в Португалия, а тази седмица на 1 ноември 2021 г. се е включила онлайн отново като говорител и в Конференцията за международен туризъм и инвестиции (ITIC), която се провежда в Лондон в партньорство с World Travel Market (WTM London).


"Контактите ми със световни организации в областта на туризма датират от преди да заема поста министър на туризма през 2014 г. и съм горда да кажа, че и до днес съм изключително често канена като участник и говорител на световни форуми и мнението ми за процесите в туризма се цени и уважава на международно ниво", добави още тя.


Ангелкова посочи, че на Международния форум за инвестиции в туризма от септември 2021 г. в Танзания са присъствали много фирми, една от които е и българската "Тера Тур Сервиз" с интерес в областта на инвестициите в туризма в Танзания.


"Танзания е една от страните, чийто стратегически приоритет е развитието на туризма. Българският туристически продукт, който се създава от страна на хотелиерите у нас е високо ценен в света и за това е разбираемо успешни български бизнес модели да намират поле за инвестиции и извън рамките на нашия пазар. Това носи допълнителен имидж на България на международната туристическа карта", каза още тя.