Общото събрание на БФБаскетбол преизбра за трети път Георги Глушков за президент на федерацията. Това стана днес на редовното Отчетно Изборно Общо събрание на федерацията в зала „Триадица“.

139 делегата бяха регистрирани днес, като от тях гласуваха 137. Глушков спечели изборите за президент в конкуренцията на Владимир Боянов с 96:40 гласа.

ОС прие новият Управителен съвет на федерацията да е с 12 члена. В него влязоха инж. Петър Георгиев, Орлин Атанасов, Красимира Банова, Сашко Везенков, Симеон Ценов, Асен Николов, Събин Маринов, Стихомир Стоянов, Данаил Кирилов, Иван Ценов и Милен Велчев.

Сред приоритетите за следващия мандат на управлението Глушков очерта обособяването на шест региона в България като силни поделения на федерацията със строго опредени административни и регионални финансови функции;  съставяне на регионални съвети от администратори на първенствата, назначаване на регионален треньор и администрация на съдии, като всеки от тези хора ще има ясни и конкретни отговорности за развитието на спорта в своя сектор на компетенция. Президентът на централата обяви, че ще се търси още по-активно засилването на интереса на общините, на медиите и на младите, които подкрепят и обичат баскетбола в регионите.

Именно фокусът към регионите е причина в УС да бъдат поканени представители на различните региони.

Глушков обяви, че ще бъде създадена специална комисия за 3х3 баскетбола, като акцентира върху организирането на Държавно първенство при подрастващите в тази дисциплина с календар, различен от този при подрастващите 5х5.

Ще бъде създадена и специална комисия за Минибаскет, която да събере изтъкнати баскетболни специалисти и педагози.

Планира се организиране на месечни събирания на най-талантливите баскетболисти на възраст 14-16 години отново на регионален принцип. Ще се наблегне и на търсенето и обучението на млади съдии по регионите.

Глушков отчете като основен фокус на следващия си мандат женското направление в българския баскетбол. Новият Управителен съвет ще обособи това направление в отделно административно звено в БФ Баскетбол. Ще бъде изработена и приложена национална програма за развитие на таланти при дамите чрез работа със състезатели и треньори.