Министерството на здравеопазването публикува обобщена информация, в която изяснява какви са данните за зелен сертификат и посочва откъде могат да бъдат изтеглени.


1. За „зелен сертификат“ се признават трите вида Европейски цифров COVID-сертификат:


- За ваксинация срещу COVID-19;


- За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;


- За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.


2.  „Зелен сертификат“ за преболедуване на заболяването COVID-19, доказано с бърз антигенен тест. Документът важи една година на територията на България.


3. За „зелен сертификат“ се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.


4. За „зелен сертификат“ се признават и аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.


Всички варианти на „зеления сертификат“ могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система: https://www.his.bg/