Юношите на Балкан до 16 години изиграха силен мач и започнаха убедително участието си в квалификационния турнир в Унгария. Момчетата, водени от треньора Николай Пеев, надиграха унгарския Кечкемет със 78-63 в първия си двубой от група В в Будапеща. След силно начало на втората част ботевградчани направиха преднина от 20 точки и до края запазиха солидна разлика.


Във втория си двубой за деня по-късно Балкан среща един от най-силните отбори в турнира, румънския Клуж Напока. Мачът е от 22:00 часа българско време. Преди това Клуж Напока ще играе с Кечкемет.


В първия мач днес другият български участник БУБА Баскетбол отстъпи на местния Хонвед със 73-77. Националката Гергана Иванова, която играе в унгарския БЕАК, подкрепи момчетата на Балкан като изгледа на живо двубоя в Будапеща


 Първата част започна доста оспорвано. Със здрава защита и добра стрелба отдалеч Балкан успяваше да поведе на няколко пъти с 6,7 точки, но съперникът ни настигаше. Тройка със сирената за край на първия период обаче даде най-голямото предимство от 8 на Балкан след първите 10 минути при 17-25.


С добра отборна игра момчетата на Коки Пеев направиха ударна серия 14-2 и поведоха с 20 точки още в средата на втората четвърт. Унгарците от Кечкемет се опитаха да свалят на 16, но на почивката Балкан излезе отново с комфортна преднина от 19 (27-46). През първите 20 минути съперникът допусна цели 15 грешки срещу двойно по-малко на Балкан, който имаше само 6.


“Зелените” успяха да запазят двуцифрена преднина и след почивката, въпреки че съперникът спечели с малко третия период. Той завърши при резултат 44-61 в полза на балканци. До края на срещата Балкан задържа аванс и спечели заслужено двубоя. 


 Съперникът имаше 18 борби повече, но и по-слаб процент на стрелба - 51 срещу 32. Унгарците допуснаха двойно повече грешки - 29 срещу 14 на Балкан, от които нашите се възползваха максимално, за да контролират двубоя. 


 Александър Гавалюгов бе най-резултатен с 31 точки (6/8 от тройката) за 22 минути в игра, а с 16 точки и 5 борби се включи Кристиян Василев. Велизар Георгиев реализира 11. Виктор Груев имаше 7 борби и 7 точки.