От приемане на Правилника за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие на лица, двойки във фактическо съжителство и семейства с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на община Ботевград, в общинската администрация са постъпили 9 заявления, от които 8 са одобрени от комисията, назначена със заповед на кмета. Както сме информирали, в нея влизат трима общински съветници, които са лекари по професия, представители на общинската администрация и акушер-гинеколог. Комисията заседава веднъж на три месеца, а ако има повече постъпили заявления, ги разглежда своевременно.


За първа година Община Ботевград подпомага местни двойки с репродуктивни проблеми. Приемът на документи за финансиране на процедури ин витро започна на 29 януари.  Да припомним, че в бюджета за настоящата година са предвидени 30 000 за този вид подпомагане. То е в размер до 2 000 лева на заявител, като за сумата кандидатства само един от партньорите.


Сумата се отпуска след представяне на съответните разходни документи за извършени изследвания и процедури за лечение на безплодие.


Към момента Община Ботевград е изплатила по две хиляди лева на двама заявители. Предстои изплащането на 1 000 и 2 000 лева на още двама, които, както написахме по-горе, са представители разходни документи. Радостен е фактът, че при един от заявителите ин витро лечението е дало успешен резултат и жената е в напреднала бременност. 


Заявления за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми се приемат целогодишно. Кандидатите (семейство, двойка, лице) трябва да отговарят на определени критерии. Повече информация за тях и необходимите документи дава Правилникът, който е публикуван на интернет страницата на Община Ботевград: https://botevgrad.bg/obs/view/drugi-dokumenti-114