На редовното заседание, което се проведе на 27 януари, ОбС не прие предложените промени в Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в община Ботевград.


Проектът на решение, изготвен от общинската администрация, предвиждаше създаване на нов член със следното съдържание: “По изключение се допуска престой и паркиране на пътни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 това върху тротоарите, само на определени от Община Ботевград и обозначени с вертикална и/или хоризонтална пътна маркировка места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходците.“.


Другата промяна бе свързана с домуването на автомобили: “Домуването на товарни автомобили, автобуси, автомобили със специално предназначение, трактори, самоходни машини, ремаркета и полуремаркета“, е престоят им на уличните платна за времето от 20:00 часа до 06:00 часа.“.  


Предложено бе и изменение, според което: “В случай, че нарушителят не желае да обжалва наказателното постановление в частта относно наложената глоба, може да заплати в 14-дневен срок от връчване на наказателното постановление 80 на сто от нейния размер.“. Според сега действащия текст в Наредбата №1, нарушителят заплаща 70 на сто от размера на глобата.


Вносителят на докладната - кметът Иван Гавалюгов, подчерта, че с тези промени се синхронизират текстове в общинската наредба с действащите законови разпоредби.


По време на дискусията постъпиха две предложения за допълнения в текста за домуване на автомобили. От името на Постоянната комисия по местно самоуправление и законност, д-р Горгачева предложи домуване на автомобили с допустима максимална маса над 2,5 тона в посочения часови интервал.


Предложението на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност, направено от Дамян Маринов, бе за домуване на автомобили с допустима максимална маса над 3,5 тона.


Съветникът Цветан Миньовски се противопостави остро на внесеното от общинската администрация предложение. Той заяви, че е нормално да се приеме до 3,5 тона, посочвайки, че има джипове за лична употреба, които са над 2,5 тона. Според Миньовски, "такива текстове, каквито предлага Община Ботевград, "няма в нито една друга общинска наредба", което бе опровергано от кмета Гавалюгов.


В крайна сметка нито едно от направените предложения не събра достатъчен брой гласове. 


По време на брифинга с местните медии днес кметът Иван Гавалюгов съобщи, че отново ще внесе докладната в Общинския съвет, но с някои редакции на текстовете. 


Той съобщи още, че възнамерява да проучи подходящи места за домуване на автомобили, за които ще бъде забранено или ограничено паркирането във времевия интервал от 20:00 до 06:00 часа. 


Повече по темата - от видеото към текста!