В дневния ред на редовното заседание на ОбС, насрочено за този четвъртък, е внесено предложение за приемане на Наредба за изменения и допълнения на Наредба №1за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в Община Ботевград. Причината, която налага приемането на Наредбата, е създадената дирекция „Сигурност и обществен ред” към общината и осъществяване на функциите на същата, се посочва в мотивите към докладната, внесена от общинското ръководство. 


Ето и конкретните  предложения за приемане на Наредба за изменени и допълнения на Наредба №1:


I В Разпоредбите на Раздел II “Права и задължения”, „А.Правомощия и задължения на общинската администрация и кметствата” се правят следните изменения и допълнения: 


1. В чл.6 думите „общинска полиция” се заменят с думите Дирекция „Сигурност и обществен ред”


II В Разпоредбите на Раздел IV „Осигуряване на обществения ред и чистотата в търговските обекти, заведения за хранене и развлечения” се правят следните изменения и дполънения:


1. В чл. 16, ал.1 след думите: „освен в присъствието на родители” се добавят думите „или настойници/попечители и други лица, които полягат грижи за малолетното и непълнолетно, ако могат да удостоверят с документ това си качество” ;


2. В чл.16, ал.2 след думите „когато не са придружени от родители” се добавят думите „или настойници/попечители и други лица, които полягат грижи за малолетното и непълнолетно, ако могат да удостоверят с документ това си качество” ;


III В Разпоредбите на Раздел V “Безопасност на движението по улиците и ред в обществения транспорт” се правят следните изменения и допълнения: 


1. В чл.22 се създава нова точка 9а със следния текст:„Паркирането на ППС върху зелените площи."


2. Чл.22, т.18 се отменя, като негово място се създава нова т.18 със следния текст: „Забранява се движението по пътищата от общинската пътна мрежа на ППС с животинска тяга, които нямат два жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а през нощта - отзад вляво светещо тяло,  излъчващо бяла или жълта добре различима светлина."


IV. В Разпоредбите на Раздел VI „Опазване и поддържане на чистотата" се правят следните изменения и допълнения:


1. В чл.24, ал.2 думите „от фирма, определена за изпълнител, съгласно действащото законодателство" се заменят с думите „от Общинско         предприятие „Благоустройство и комунално стопанство"."


V. В Разпоредбите на Раздел VIII „Опазване на околната среда", Глава 111 „Регистрация на ППС с животинска тяга", се правят следните изменения и допълнения:


1. В чл.51, ал.5, т.4 думата: „екстрементите" се заменя с думата ,,екскрементите".


VI. В Разпоредбите на Раздел Х „Административно-наказателни разпоредби", се правят следните изменения и допълнения


1.Чл.60 се отменя, като на негово място се създава нов чл.60 със следния текст:


„Чл. 60 (1) Контролът по спазване разпоредбите на настоящата Наредба се възлага на Кмета на Община Ботевград, кметовете на кметства, кметските наместници и началника на РУ - Ботевград.


(2) Административните нарушения се установяват с актове, съставени от:


1. длъжностни лица, определени със Заповед на Кмета на Община Ботевград - за административни нарушения, извършени на територията на цялата община;


2. служители, определени от Началника на РУ - Ботевград - за административни нарушения, извършени на територията на цялата община;


3. кметове на кметства или упълномощени длъжностни лица от съответното кметство - за административни нарушения, извършени на територията на съответното кметство;


4. кметски наместници - за административни нарушения, извършени на територията на съответното кметско наместничество;


(3) Въз основа на съставените актове за установяване на административни нарушения Кметът на Община Ботевград или определен от него със заповед зам. кмет издава наказателни постановления по реда на ЗАНН."


Целите, които се поставят с приемането на Наредбата, са:„осъществяване на пълноценен контрол от страна на оправомощените за това органи”; „по-пълно регулиране и регламентиране на обществените отношения, свързани с обществения ред, общественото имущество и околната среда на територията на общината”.