480 предложения от граждани за ремонт на пътища в страната са постъпили в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в рамките на две седмици, информират от пресцентъра на пътната агенция.
214 от сигналите са за участъци от републиканската пътна мрежа, които са в лошо състояние. 96 от предложенията се отнасят за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на АПИ. 170 сигнала за пътища се повтарят. По-голямата част от предложенията на гражданите - над 140, са за пътни отсечки, предвидени в подготвения проект за ремонтна програма на АПИ до 2025 г. Над 60 от тях са планирани за ремонт още през тази година.


По време на работна среща с ръководството на пътната агенцията, провела се на 13 януари 2022 г., министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на 4-годишна програма за качествено подобрение на състоянието на републиканската мрежа. Гражданите имаха възможност да изпращат своите предложения и сигнали в 14-дневен срок.
Най-много предложения са постъпили за ремонт на републикански пътища в Софийска област - 24, в областите Пловдив - 23, Бургас - 18, Добрич - 17.


Сред предложенията за ремонт на пътища в Софийска област са отсечки от първокласния път I-8 София - Ихтиман - Костенец, път I-1 София - Перник, път II-82 София - Костенец - Долна баня - Боровец, път II-37 Етрополе - Златица през Златишкия проход, както и на третокласните трасета Етрополе - Ямна, Бистрица - Белчин, Вакарел - Панагюрище.