"Инхаус договорите за строителството на магистрала „Хемус“, сключени от предишното редовно правителство на ГЕРБ, са незаконни. Това не е квалификация, а юридически анализ, включително на правната дирекция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Инхаус процедурите са или нищожни, или унищожаеми, по което юристите все още спорят. Оттам е спорният правен ефект дали са унищожаеми или са били нищожни от самото начало“. 


Това заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов на блицконтрол в Народното събрание.  


"Липсва каквато и да е техническа възможност „Автомагистрали“ ЕАД  да изпълни над 80% от реалните строително-монтажни работи, каквото е изискването на ЗОП и Европейската директива. По този начин са заобиколени състезателните процедури на Закона за обществените поръчки, а щом е заобиколен законът, то и договорите за инхаус също са незаконни", допълни министър Караджов. 


Държавата е вкарана в капан с инхаус договорите, подписани от предишния редовен кабинет и сега трябва да решим този казус, защитавайки в максимална степен интереса на държавния бюджет и на гражданите, обясни вицепремиерът. Затова Министерският съвет е възложил комплексна юридическа експертиза за казуса с инхаус договорите за изграждането на магистрала „Хемус“ и скоростния път Видин - Ботевград. Експертизата трябва да посочи рисковете, пред които е изправена държавата при прекратяване на тези договори, както и какви са възможностите строителството на незаконно изградените участъци да бъде узаконено и работата по магистрала „Хемус“ и скоростния път Видин - Ботевград да продължи без забавяне. 


„Правните действия, които ще предприемем, са над правомощията на регионалния министър. Те са правни действия на цялото правителство и по тях се работи. Когато юристите ни кажат как да излезем от капана, заложен в миналото, ще внесем анализа в Народното събрание. Възелът ще се развърже при вас, защото тези незаконни договори могат да бъдат оправени тук в Народното събрание“, заяви пред депутатите министърът. 


Вицепремиерът уточни, че строителството на магистралата не е спирало, защото договорите са действащи и те пораждат правен ефект, който трябва да се изпълнява.


„Те пораждат задължението на Агенция „Пътна инфраструктура“ да плати на „Автомагистрали“ ЕАД за свършената работа. По сключените от предишното редовно правителство незаконни договори за инхаус поръчка е извършена реална работа през изминалата година, заради което на 22 декември 2021 г. АПИ е разплатила актуваните и реално извършени строителни работи на магистралата", заяви министърът. Сумата, преведена в края на 2021 г. от АПИ на държавната „Автомагистрали“ ЕАД е 37 596 150 лв. 


Ако държавата спре да изпълнява действащите инхаус договори, бюджетът ще изгуби записаните в тях 15% неустойки. При сключването на тези договори държавата е превела на изпълнителите авансови плащания в размер на 35%. 


„Всички клаузи в договорите са в полза на изпълнителите  – 35% аванси и 15% неустойки, които ще бъдат за сметка на държавата, ако сега ги прекратим. Може би ви се иска да бъдат прекратени тези договори и държавата да загуби половината от 4 млрд. лв., затова че някои безотговорно си е сложил подписа преди няколко години под инхаус договорите. Това обаче никога няма да се случи“, заяви пред депутатите вицепремиерът.