Нов микроскоп, разработен със съвместните усилия на физици от университета в Колорадо и националната лаборатория "Лорънс Бъркли", бе признат за едно от стоте най-добри изобретения на годината.

Учените получиха наградата на списание RandD миналия четвъртък на официална церемония в Чикаго, определена от вестник "Чикаго трибюн" като "Оскарите на изобретенията".

В прессъобщение на университета на Колорадо се отбелязва, че новият прибор позволява без специална обработка на образците да се наблюдават процеси с характерни мащаби от десетки нанометри.

Микроскопът използва сноп ултравиолетова светлина с дължина на вълната 10 пъти по-малка от видимата светлина, който може да "види" обекти 1000 пъти по-тънки от човешки косъм.
Също така мощният източник на ултравиолетови лъчи позволява да се прави свръхскоростно заснемане на различни процеси със скорост до една милиардна част от секундата (една наносекунда).

Специалните огледала за ултравиолетово излъчване са изработени в лабораторията по рентгенова оптика на физическия институт "Лебедев" в Москва.

По-малката дължина на вълната на ултравиолетовата светлина в сравнение с видимия спектър, освен по-добрата разделителна способност, води до по-високи изисквания към оптиката.

Физиците използвали специални многослойни покрития: според тях такива огледала могат да бъдат използвани и за още по-съвършени рентгенови микроскопи.

Проблемът с ограничението на разделителната способност на микроскопа може да бъде решен със замяна на светлината на електронния сноп в електронния микроскоп или чрез използването на специална свръхтънка игла за сканиране на повърхността.

В такива микроскопи се постига още по-голямо увеличение - но или на цената на специална подготовка и фиксация на образците, или за сметка на по-дългото време за сканиране.
Ултравиолетовите и рентгеновите микроскопи да лишени от тези недостатъци.

Класацията на списание R&D (Research and Development) на стоте най-добри изобретения се прави вече пета година и включва както готови прибори, така и отделни технологии: тази година в нея попадат анализатори за биогориво, водоотблъскващи покрития и активиращ се при конкретна аварийна ситуация еърбег за автомобили.